Lajčák: Sankcie EÚ budú rozšírené o ďalšie mená separatistov do konca mesiaca

NETKY.SK • 18 November 2014, 08:27 • 2 min
Lajčák: Sankcie EÚ budú rozšírené o ďalšie mená separatistov do konca mesiaca

BRUSEL - Nové mená separatistov z oblastí na východe Ukrajiny by na sankčnom zozname EÚ mali pribudnúť do konca tohto mesiaca. Únia o nových ekonomických sankciách voči Rusku neuvažuje a chce využiť moment rokovaní zo summitu G20 v Brisbane na upravenie vzťahov s Ruskou federáciou. V Bruseli to dnes uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že dnešná Rada EÚ pre zahraničné záležitosti bola prvýkrát pod vedením Federicy Mogheriniovej, ktorá presadila, aby na každej rade bola jedna dominantná téma. Dnes to bola Ukrajina a diplomati sa v rámci rokovaní sústredili na viacero aspektov.
      

Lajčák spresnil, že EÚ aj naďalej podporuje Ukrajinu, vyzýva na zastavenie krviprelievania a obnovu jej teritoriálnej celistvosti. Okrem toho diplomati EÚ zaslali do Kyjeva posolstvo v podobe potreby rýchleho zostavenia novej vlády, ktorá sa zaviaže, že bude riešiť problémy v prospech všetkých občanov. Ide najmä o zabezpečenie základných funkcií štátu, zabezpečenie právneho štátu, riešenie sociálnych problémov, boj proti korupcii a ekonomické reformy.
      

Rada ministrov podporila misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine a v súvislosti s nelegálnymi voľbami na východe štátu padlo rozhodnutie zaradiť ďalšie mená separatistov na existujúci sankčný zoznam EÚ. "Mená týchto osôb by mali pribudnúť na zoznam sankcií do konca novembra. Pokiaľ ide o ekonomické sankcie, v tejto chvíli sme sa zhodli na tom, že treba využiť moment, ktorý možno vygenerovali rokovania na summite G20 v Brisbane," uviedol Lajčák.
      

Zdôraznil, že sankcie sú iba nástrojom politiky a nie politikou, pričom aj na dnešnom rokovaní ministrov zahraničných vecí viackrát zaznelo, že v tejto chvíli únia ekonomické sankcie voči Rusku nepovažuje za potrebné. Diplomati vyjadrili nádej, že vo vzťahoch s Moskvou, poznačených dianím na Ukrajine, bude možné nadviazať na výsledok rokovaní, ktoré mal ruský prezident Vladimir Putin so svojimi partnermi v Brisbane. 
      

"Je prísľub, že sa viaceré veci pohnú dopredu. Ak nie, tak zas vyhodnotíme situáciu a budeme adekvátne reagovať," povedal Lajčák pre TASR. Šéf slovenskej diplomacie informoval svojich rezortných kolegov v Bruseli o čerstvej návšteve ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a ministra zahraničných vecí Pavla Klimkina na Slovensku a tlmočil očakávania a prosby ukrajinskej strany, ktoré zazneli v Bratislave, pred ostatnými ministrami a pred najvyššou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies