Lajčák sa zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ a západného Balkánu

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 16:30 • 2 min
Lajčák sa zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ a západného Balkánu

BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák sa v dňoch 7. - 8. mája 2014 zúčastnil v gréckom Solúne na schôdzke ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ a štátov z regiónu západného Balkánu.

slovakia

left justify in out

Ministerskú konferenciu zorganizovalo Grécko v rámci svojho predsedníctva v Rade EÚ. Jej hlavným cieľom bolo zosumarizovať prístupový a integračný proces regiónu západného Balkánu jedenásť rokov od prijatia tzv. Solúnskej agendy v roku 2003, ktorá potvrdila jeho európsku perspektívu a prijala politický záväzok poskytnúť týmto krajinám víziu členstva v EÚ.
     

„Som rád, že vidím pokrok, ktorý dosiahla väčšina krajín v regióne za toto obdobie. Chcem preto povzbudiť jednotlivých lídrov v regióne, aby ich sprevádzal rovnaký entuziazmus pri plnení náročných domácich úloh spojených so vstupom do EÚ, aký vidím u väčšiny z nich aj v súčasnosti,“ zdôraznil minister. „Slovensko bude intenzívne pokračovať v politickej a technickej podpore predvstupového procesu krajín regiónu do Únie, pretože takú istú podporu sme od našich partnerov dostávali aj my, čo nám veľmi pomáhalo pri plnení náročných kritérií. Nezabudli sme, čo všetko je so vstupom do EÚ spojené a preto sa naši partneri v regióne môžu spoľahnúť aj na našu pomocnú ruku,“ dodal šéf slovenskej diplomacie. 

     

Miroslav Lajčák v Solúne položil kyticu kvetov k pamätnej tabuli sv. Cyrila a Metoda v Parku Slovenska a navštívil aj Chrám zasvätený týmto vierozvestcom, ktorých odkaz má pre slovenskú históriu, identitu a štátnosť nezastupiteľné miesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona