Lajčák sa zúčastní mimoriadneho zasadnutia EÚ v Bruseli

NETKY.SK • 9 Január 2020, 14:23 • 2 min
Lajčák sa zúčastní mimoriadneho zasadnutia EÚ v Bruseli

BRATISLAVA - Mimoriadneho zasadnutia Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci, na ktorom sa ministri členských krajín budú zaoberať aktuálnym vývojom na Strednom východe, sa zúčastní aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

EÚ reaguje

Zasadnutie rady sa uskutoční v piatok 10. januára v Bruseli. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí (MZV). Zvolanie rady je podľa rezortu reakciou na aktuálny vývoj v regióne.

 

img

 

Ciele stretnutia

Irán okrem iného odstúpi aj od jadrovej dohody (JCPOA), ktorej dodržiavanie sa pokúsia lídri EÚ docieliť. "Cieľom mimoriadneho zasadnutia bude identifikovanie konkrétnych návrhov, ktorými Európska únia prispeje k upokojeniu situácie, prerokovanie politických riešení a ako aj spôsobov, ako udržať JCPOA pri živote," píše sa v tlačovej správe MZV.

 

img

 

Kroky USA
Americký prezident Donald Trump nariadil v piatok 3. januára raketový útok na iracké letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí. Vďaka tomuto útoku sa vzťahy medzi USA a Iránom dostali pod bod mrazu.

 

Výzvy na upokojnie situácie 

Ozbrojený útok má odozvu aj v zahraničí, izraelská armáda je v bojovej pohotovosti. Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vyzývajú na upokojenie situácie. USA vyzvalo svojich občanov v Iraku, aby opustili krajinu, pretože sa dajú očakávať odvetné útoky a celková destabilizácia regiónu.

 

img

 

Odveta Iránu

Irán vo štvrtok 8. januára zaútočil raketami na viaceré americké základne v Iraku. Z jeho strany to bola to bola jasná odveta za smrť Solejmáního. Podľa dostupných informácií však pri útoku nezomreli žiadny Američania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona