Lajčák sa podpísal do kondolenčnej knihy k útokom v Paríži

NETKY.SK • 12 Január 2015, 13:22 • 2 min
Lajčák sa podpísal do kondolenčnej knihy k útokom v Paríži

BRATISLAVA - Do kondolenčnej knihy na francúzskom veľvyslanectve v Bratislave sa dnes podpísal aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"Aj ja som Charlie a my všetci sme Francúzsko," napísal. Ako ďalej agentúru SITA informovali z tlačového odboru ministerstva, Lajčák si v prítomnosti francúzskeho veľvyslanca Didiera Lopinota uctil pamiatku obetí minulotýždňovej tragédie v magazíne Charlie Hebdo. Lajčák opäť zdôraznil, že ostro odsudzuje akékoľvek útoky na slobodu slova a médií, ako aj radikálne a extrémistické akty.

 

Tri dni trvajúcu vlnu násilia v Paríži, ktorú odštartoval útok na redakciu týždenníka Charlie Hebdo, si dnes ľudia opäť pripomenú na zhromaždení, ktoré sa bude konať dnes o 18:30 pred francúzskym veľvyslanectvom v Bratislave. Pred veľvyslanectvo pozýva veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Didier Lopinot, "aby sme opäť vyzdvihli francúzske farby a ukázali naše pripútanie k demokratickým a republikánskym hodnotám." Ľudí zároveň pozýva zapísať sa aj do kondolenčnej knihy, ktorá je v galérii Francúzskeho inštitútu na Sedlárskej ulici otvorená ešte do stredy večera. 

 

Na parížsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo v stredu 7. januára zaútočili bratia Kouachiovci. Tí prišli pomstiť provokačné protiislamské karikatúry, ktoré týždenník pravidelne publikoval. V piatok 9. januára sa následne odohrali dve rukojemnícke drámy v okolí Paríža. Policajný zásah v mestečku Dammartin-en-Goele sa skončil smrťou oboch útočníkov na Charlie Hebdo, bratov Saida a Chérifa Kouachiovcov. Rukojemnícka dráma sa v rovnakom čase skončila aj v kóšer supermarkete na východe Paríža. Útočník pri policajnej akcii takisto prišiel o život, spolu s ním však aj štyria rukojemníci. Tri dni trvajúca vlna násilia v Paríži a okolí, ktorú v stredu odštartoval útok v redakcii týždenníka Charlie Hebdo, si vyžiadala 17 mŕtvych vrátane novinárov a policajtov. Streľba a následné rukojemnícke drámy boli najkrvavejším činom islamistov v Európe od roku 2005, keď pri útokoch na londýnsky dopravný systém zahynulo 57 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona