Lajčák: S tureckým ministrom o rozširovaní aj vízovej liberalizácii

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 10:03 • 2 min
Lajčák: S tureckým ministrom o rozširovaní aj vízovej liberalizácii

BRATISLAVA - Možnosti pokroku Turecka v prístupovom procese do EÚ počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ boli jednou z hlavných tém rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka s tureckým ministrom pre záležitosti EÚ Ömerom Çelikom v utorok v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Ako informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí, turecký minister, ktorý je zároveň hlavným vyjednávačom pre vstup Turecka do EÚ, navštívil Slovensko v súvislosti s nastávajúcim predsedníctvom SR v Rade EÚ.


Lajčák partnera informoval, že Slovensko chce udržať dôveryhodnosť politiky rozširovania EÚ, a preto ju zaradilo medzi hlavné priority svojho šesťmesačného rotujúceho predsedníctva. „Chceme agendu rozšírenia posunúť dopredu a dúfame, že v tejto oblasti budeme svedkami pokroku v prístupovom procese Turecka i krajín západného Balkánu. Slovensko bude v každom prípade aj v tejto oblasti konať a vystupovať ako úprimný sprostredkovateľ a spravodlivý vyjednávač,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.


Lajčák potvrdil podporu Slovenska pre eurointegračné ambície Turecka a podrobne vysvetlil očakávania EÚ od kandidátskej krajiny pri plnení predvstupových kritérií. Uviedol tiež, že Slovensko by rado videlo otvorenie nových prístupových kapitol s Ankarou. Partneri sa venovali aj otázke vízovej liberalizácie, spoločnému postupu pri zvládaní migračnej krízy a otázkam boja proti extrémizmu a terorizmu.


Ministra Çelika prijal aj štátny tajomník MZV, splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivan Korčok a podrobne s ním diskutoval o prípravách slovenského predsedníctva a jeho prioritách. Lajčák i Korčok na stretnutí s tureckým partnerom podčiarkli potrebu úzkej spolupráce medzi EÚ a Tureckom pri výzvach, ktorým spoločne čelíme, a to nelegálna migrácia či terorizmus, extrémizmus a nestabilita v našom najbližšom susedstve.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies