Lajčák: S Kazachstanom môžeme spolupracovať vo viacerých oblastiach

NETKY.SK • 5 November 2016, 10:19 • 2 min
Lajčák: S Kazachstanom môžeme spolupracovať vo viacerých oblastiach

BRATISLAVA - Spoločné projekty v energetike, priemysle, infraštruktúre, ale aj vo vzdelávaní, cestovnom ruchu či kultúre môžu byť výsledkom budúcej spolupráce Slovenska a Kazachstanu.

slovakia

left justify in out

Na návšteve stredoázijskej republiky to skonštatoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Slovensko má podľa neho ambíciu etablovať s Kazachstanom pravidelný politický dialóg a rozšíriť ekonomickú spoluprácu.


"Táto návšteva by mala odštartovať novú, systematickejšiu fázu v našich vzťahoch s prehĺbením kontaktov a konkrétnymi výsledkami,“ zdôraznil Lajčák. Zároveň pripomenul, že posledná návšteva ministra zahraničných vecí SR v Kazachstane bola v roku 2008, pričom pre rozvoj tesnejšej spolupráce dlhodobo existujú vhodné predpoklady . "Kazachstan je deviaty najväčší štát sveta, patrí medzi významných producentov ropy a plynu a disponuje zásobami prakticky všetkých nerastov, minerálov či vzácnych kovov," uviedol. Podľa ministra zahraničia nie sú medzi Slovensko a Kazachstanom žiadne problémy či otvorené otázky a to vytvára dobrý rámec pre rozvoj vzájomnej spolupráce. "Okrem toho, Európska únia je už teraz najväčší obchodný a investičný partner Kazachstanu," zdôraznil. Lajčák tiež pripomenul, že Slovensko bolo druhou členskou krajinou únie, ktorá ratifikovala Dohodu o partnerstve a spolupráci medzi úniou a Kazachstanom a tiež pripomenul podporu Slovenska pre zjednodušenie vízového režimu EÚ s Kazachstanom.


Lajčák sa počas návštevy krajiny stretol aj s prezidentom Nursultanom Nazarbajevom a ministrom zahraničia Jerlanom Idrisovom. Spolu rokovali o aktuálnych medzinárodno-politických otázkach ako je vývoj na Ukrajine, v Afganistane, bezpečnostná situácia v strednej Ázii a rast extrémizmu a radikalizmu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies