Lajčák: S kandidátskymi krajinami sme rokovali o extrémizme i terorizme

NETKY.SK • 3 September 2016, 15:07 • 2 min
Lajčák: S kandidátskymi krajinami sme rokovali o extrémizme i terorizme

BRATISLAVA - Najatraktívnejšou témou neformálneho stretnutia ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ (Gymnich), ktoré sa tentoraz konalo v Bratislave, bola téma Turecka.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej konferencii s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicou Mogheriniovou to povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

 

O Turecku diskutovali ministri dvakrát, v piatok (2.9.) v kruhu členských štátov a dnes s tureckým ministrom pre európske záležitosti. "Diskutovali sme o tom, ako vnímame vývoj v Turecku a ako vidíme ďalší rozvoj vzťahov medzi EÚ a Tureckom," uviedol Lajčák.

 

Ministri sa počas rokovania ďalej venovali zhodnoteniu plnenia Minského procesu a čo je potrebné urobiť pre to, aby sa dynamizoval. Rovnako sa venovali téme, ako naplniť nedávno prijatú globálnu stratégiu EÚ, aby sa z tohto dokumentu stal plán konkrétnych aktivít na úrovni členských krajín.

Stretnutia v Bratislave sa zúčastnili i partneri z kandidátskych krajín (Čierna Hora, Srbsko, Macedónsko, Albánsko). "Rokovanie bolo venované témam, ako je prevencia radikalizmu, extrémizmu a boj proti terorizmu. To sú témy, v ktorých sme partneri, ohrozujú nás rovnako, preto im musíme čeliť spoločne," dodal.

 

Ministrov ešte čakalo rokovanie s členmi Východného partnerstva, s ktorými chceli diskutovať o budúcnosti tohto formátu a možnosti naplnenia jeho vízie a samotného fungovania.

 

Lajčák Gymnich v Bratislave označil za historickú udalosť pre Slovensko. Napriek tomu, že pre neho to bolo už 12. stretnutie ministrov zahraničných vecí, nepamätá si, kedy mali takú intenzívnu diskusiu bez prestávky.

 

Predtým, ako Mogheriniová predstavila konkrétne závery Gymnichu, uviedla, že Slovensko predsedá Rade EÚ v zložitom čase nielen pre Európu a región, ale aj pre zvyšok sveta. "Ak môžem posúdiť na základe veľmi intenzívnej práce, ktorá prebehla počas posledných dvoch dní, tak slovenské predsedníctvo je už teraz veľkým úspechom a naozaj prispelo výrazným spôsobom k budovaniu spoločných pozícií a posunulo vpred množstvo dôležitých otázok," ohodnotila Slovensko vysoká predstaviteľka.

 

Tureckému ministrovi vyjadrili zvyšní ministri na čele s Mogheriniovou plnú solidaritu a taktiež hlbokú úctu k tomu, ako sa inštitúcie a ľudia zomkli, vrátane opozície, aby obhájili demokraciu proti pokusu o prevrat.

 

"EÚ od začiatku obhajovala legitímne a demokraticky zvolené inštitúcie vrátane parlamentu a vyjadrili sme našu podporu," konštatovala. Dnešné zasadnutie chce využiť na prípravu stretnutia na vysokej politickej úrovni v Ankare, ktoré sa bude konať budúci týždeň.

 

Spoločným odkazom z rokovania s tureckým partnerom je opätovný záväzok k dialógu. "V prvom rade musíme menej hovoriť navzájom o sebe, ale viac spolu a lepšie si načúvať a pochopiť sa," upozornila. Ďalej sa utvrdili v tom, že všetky už uzavreté dohody, budú dodržiavané (okrem iného liberalizácia vízového styku, rozvíjanie colnej únie či riadenie migračných tokov).

 

Otvorenosť by si EÚ podľa nej mala zachovať v diskusii o právnom štáte, spravodlivých súdnych procesoch, o slobode vyjadrovania a v diskusii o znovuzavedení trestu smrti. "Kľúčové je, aby sme sa venovali všetkým bodom v programe, čiže neexistuje žiadna tabu téma," dodala. Diskutovať však je potrebné otvorene, konštruktívne a priateľským spôsobom.

 

V rámci rokovaní s kandidátskymi krajinami predstavitelia EÚ prejavili plnú podporu štátov posunúť sa vpred v integračnom procese najmä na západnom Balkáne. Ocenila i veľa odvedenej práce v boji proti radikalizmu, terorizmu a v riadení migračných tokov.

 

V otázke implementácie globálnej stratégie sa ministri zhodli na tom, že toto je správna cesta vpred, bude však ešte predmetom ďalšieho rozpracovania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies