Lajčák s japonským veľvyslancom hovoril o svojej návšteve Japonska

NETKY.SK • 21 November 2015, 16:07 • 2 min
Lajčák s japonským veľvyslancom hovoril o svojej návšteve Japonska

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák prijal tento týždeň na samostatných stretnutiach veľvyslancov Číny, Kuvajtu, Južnej Kórey a Japonska. Ako informoval tlačový odbor rezortu, s novým čínskym veľvyslancom Lin Linom, ktorý odovzdal kópie poverovacích listín, sa Lajčák venoval možnostiam rozvoja ďalšej spolupráce Slovenska a Číny.

slovakia

left justify in out

„Naše vzťahy stoja na pevných základoch, sú tradične priateľské a vedieme aktívny politický dialóg, v ktorom chceme pokračovať a rozvíjať ho tak na úrovni bilaterálnej, ako aj v rámci formátu Visegrádskej štvorky, Európskej únie a tiež vo formáte 16+1 s krajinami strednej a juhovýchodnej Európy,“ uviedol šéf slovenského rezortu diplomacie. Dodal tiež, že v prípade Číny stále existuje priestor a značný potenciál na rozšírenie aj ekonomickej spolupráce a investícií.


Lajčák prijal na nástupnej návšteve aj nového veľvyslanca Kuvajtu Essu Y Al-Šamálího, ktorý mu tiež odovzdal kópie poverovacích listín. V úvodnom rozhovore Lajčák zdôraznil rastúcu úlohu regiónu Perzského zálivu na svetovej scéne a popri záujme o rozšírenie politickej a ekonomickej spolupráce tlmočil veľvyslancovi záujem Slovenska o intenzívnejšiu výmenu názorov s Kuvajtom na regionálne a globálne otázky.


Na rozlúčkovom stretnutí s odchádzajúcim kórejským veľvyslancom Parkom Sang-hoonom Lajčák vyzdvihol konkrétne pozitívne výsledky slovensko-kórejskej spolupráce v podobe prítomnosti kórejských firiem a investícií na Slovensku, ako aj politických kontaktov medzi oboma krajinami. „Prítomnosť kórejských investorov a firiem zmenila tvár našej ekonomiky, pomohla ju modernizovať a otvorila aj cestu k lepšiemu spoznávaniu sa našich ľudí, keďže na Slovensku sa usadila početná kórejská komunita, ktorá sa stala súčasťou našej spoločnosti,“ uviedol Lajčák. Rovnako ocenil aj intenzívny politický dialóg na bilaterálnej úrovni i vo formáte V4+Južná Kórea.


Lajčák rokoval aj s veľvyslancom Japonska Akiom Egawom. V rozhovore sa sústredili najmä na podrobnosti nadchádzajúcej návštevy šéfa slovenskej diplomacie v Tokiu a prediskutovali spoločné projekty, na ktorých pracujú obe krajiny s cieľom ďalej prehĺbiť vzájomné kontakty. „Moja cesta do Japonska bude dobrou príležitosťou vniesť nový impulz do našich vzťahov, pozrieť sa na možnosti rozšírenia hospodárskej spolupráce a prediskutovať zahranično-politické otázky, ktoré sa dotýkajú tak Slovenska ako aj Japonska,“ konštatoval šéf zahraničia. Oficiálnu návštevu Japonska začína v pondelok.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies