Lajčák: S britským veľvyslancom diskutoval o požiadavkách Camerona

NETKY.SK • 15 November 2015, 11:55 • 2 min
Lajčák: S britským veľvyslancom diskutoval o požiadavkách Camerona

BRATISLAVA - O najnovších návrhoch britského premiéra Davida Camerona na prehodnotenie postavenia Veľkej Británie v EÚ diskutoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí s britským veľvyslancom Andrewom Garthom.

slovakia

left justify in out

Počas tohtotýždňového stretnutia Lajčák konštatoval, že Slovensko "obsah týchto návrhov dôkladne analyzuje, zdôraznil však záujem Slovenska o tie reformy, ktoré zefektívnia fungovanie Európskej únie a posilnia jej globálnu konkurencieschopnosť". Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.


Slovensko je tiež za ústretový prístup k požiadavkám Británie za predpokladu, že neohrozia základné princípy, na ktorých funguje EÚ, a slobody, ktoré poskytuje obyvateľom všetkých členských krajín ako je napríklad voľný pohyb osôb. V súvislosti so špecifickou oblasťou, ktorá sa týka sociálnych príspevkov a tzv. sociálnej turistiky v Spojenom kráľovstve, Lajčák vyjadril podporu tým zmenám, ktoré umožnia zabrániť zneužívaniu sociálneho systému krajiny, vyjadril však presvedčenie, že sa dajú uskutočniť aj bez zásahov do existujúcej právnej základne EÚ.


Lajčák v rozhovore s veľvyslancom Garthom zhodnotil aj súčasnú úroveň slovensko-britských vzťahov, ktoré sa "rozvíjajú veľmi dobre tak v politickej, ako aj ekonomickej oblasti". Otvoril aj otázku energetiky, kde poukázal na odmietavý postoj Slovenska k projektu North Stream II, ktorého realizácia môže mať "vážne negatívne ekonomické i politické dôsledky nielen pre SR, ale aj pre energetickú bezpečnosť v regióne".


Okrem britského veľvyslanca Lajčák tento týždeň prijal aj odchádzajúceho izraelského veľvyslanca Alexandra Ben Zviho, ktorý končí svoju misiu na Slovensku po viac ako piatich rokoch. Šéf slovenskej diplomacie mu pri tejto príležitosti udelil Zlatú plaketu ministra, a to za mimoriadnu angažovanosť a významný osobný prínos k rozvoju slovensko-izraelských vzťahov na všetkých úrovniach. Okrem iného vyzdvihol jeho úsilie pri podpore izraelsko-slovenskej spolupráce v oblasti start-upov, kybernetickej bezpečnosti, elektronického zdravotníctva, kultúry, vzdelávania, vedy a tiež turistike, čo sú oblasti, ktoré za posledné roky zaznamenali pozitívny rozvoj kontaktov medzi slovenskými a izraelskými subjektmi. Lajčák tiež vyzdvihol efektívne pôsobenie Ben Zviho na Slovensku, počas ktorého si osvojil aj plynulú znalosť slovenského jazyka, dôkladne spoznal celú krajinu a vybudoval si aktívne kontakty vo všetkých regiónoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies