Lajčák: Rozširovanie EÚ nie je charitatívna aktivita ani humanitárna akcia

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 08:51 • 2 min
Lajčák: Rozširovanie EÚ nie je charitatívna aktivita ani humanitárna akcia

DUBLIN/BRATISLAVA - Európska únia nemá čo lepšie ponúknuť krajinám západného Balkánu ako je plné členstvo v únii.

slovakia

left justify in out

"Ďalšie rozširovanie nemá alternatívu," na tomto sa podľa ministra zahraničných veci SR Miroslava Lajčáka zhodli účastníci konferencie venovanej západnému Balkánu pri príležitostí 10. výročia summitu EÚ v Solúne. Tá sa uskutočnila v piatok (24.5.) v Írsku.

Lajčák označil za pozitívne to, že Írsko, ktoré je starou členskou krajinou únie a nie je geograficky blízko Balkánu, zorganizovalo takúto konferenciu, pričom sa jednoznačne postavilo na podporu procesu rozširovania EÚ.

Pripomenul fakt, že všetky doterajšie rozširovania boli úspešné, lebo posilnili nielen nové členské krajiny, ale aj celé zoskupenie. "Katastrofické predpovede, ktoré sprevádzali vstup SR a ďalších deviatich krajín v roku 2004, o tom, že európsky trh zaplaví lacná pracovná sila, že zruinujeme sociálny systém alebo že EÚ nebude schopná prijímať rozhodnutia, tak nič z nich sa nepotvrdilo," konštatoval pre TASR.

Ako dodal, tento proces musí pokračovať, avšak za prísneho rešpektovania stanovených podmienok. "To nie je ani charitatívna aktivita ani humanitárna akcia ani dar," podčiarkol s tým, že jednotlivé krajiny musia uskutočniť náročné zmeny, byť rovnocenné a pripravené na vstup do EÚ.

Účastníci írskej konferencie odmietli únavu z rozširovania, ale aj únavu z reforiem, ktorá akoby sa prejavovala na západnom Balkáne. "Nie všetci lídri majú tendenciu ich realizovať, lebo si myslia, že aj tak ich to neprivedie do únie. Pokiaľ konečný cieľ nie je videný ako dostatočne atraktívny a na dosah, tak potom ťažko mobilizovať našich partnerov, aby v jeho mene prijímali ťažké rozhodnutia," upozornil šéf slovenskej diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona