Lajčák: Rozkol medzi Západom a Ruskom je momentálne veľmi hlboký

NETKY.SK • 8 Február 2015, 13:28 • 2 min
Lajčák: Rozkol medzi Západom a Ruskom je momentálne veľmi hlboký

MNÍCHOV/BRATISLAVA - Rozkol medzi Západom a Ruskom pre krízu na Ukrajine je podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka momentálne veľmi hlboký.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, informoval TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Peter Stano.
      

Dôsledky krízy na Ukrajine na európsku bezpečnosť boli hlavnou témou prestížnej konferencie, ktorá každý rok ponúka svetovým štátnikom a expertom priestor na výmenu názorov o globálnych problémoch a spôsoboch ako ich riešiť.
      

"Z môjho pohľadu sme v situácii, že nevedieme dialóg. Zastavili sme väčšinu komunikačných kanálov s Ruskom, či už na úrovni NATO, EÚ aj bilaterálne. A tam, kde ešte komunikujeme, ide skôr o monológy, v ktorých sme všetci uzavretí vo svojich svetoch a so svojou pravdou. Aj tu v Mníchove bolo zjavné, že počúvať a počuť sa sú dve rozdielne veci," zhrnul Lajčák svoje dojmy.
      

Aktuálny ročník konferencie považuje za mimoriadne zaujímavý a silne obsadený osobnosťami a špičkovými politikmi. Jednoznačne mu dominovala Ukrajina, ale diskutovalo sa tiež o Islamskom štáte a situácii na Blízkom východe.
      

Lajčák vyzdvihol vystúpenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré označil za štátnické a zodpovedné. "Jednoznačne súhlasím, že ukrajinská kríza nemá vojenské riešenie, ale treba hľadať diplomatické a politické východisko z nej. Preto je dôležité udržať dynamiku momentálnej mierovej iniciatívy kancelárky a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda," zdôraznil.
      

Francúzsko-nemecká iniciatíva na ukončenie konfliktu na východnej Ukrajine vychádza z mierových zmlúv z Minska, ale obsahuje viac podrobností o spôsobe implementácie a časovom rámci. Merkelová a Hollande o nej vo štvrtok diskutovali v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a na druhý deň s ruským najvyšším predstaviteľom Vladimirom Putinom. O Ukrajine bude Merkelová hovoriť v pondelok vo Washingtone so šéfom Bieleho domu Barackom Obamom.
      

Kancelárka na konferencii v Mníchove upozornila, že úspech najnovšieho mierového plánu nie je zaručený, ale oplatí sa to riskovať už len kvôli ukrajinskému ľudu. Zároveň upozornila, že ukrajinskú krízu nemožno vyriešiť vojenskými prostriedkami, ale Západ by mal voči Rusku využiť skôr ekonomický nátlak ako posilňovanie ukrajinskej armády.
      

Svoj pohľad na krízu počas konferencie prezentovali tiež viceprezident USA Joe Biden, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a ukrajinský prezident Petro Porošenko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies