Lajčák rokoval v Londýne o britských predstavách odchodu z EÚ

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 07:34 • 2 min
Lajčák rokoval v Londýne o britských predstavách odchodu z EÚ

LONDÝN – O predstavách Veľkej Británie ohľadom jej odchodu z Európskej únie rokoval v utorok v Londýne slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák so šéfom britskej diplomacie Philipom Hammondom a ministrom pre európske záležitosti Davidom Lidingtonom.

slovakia

left justify in out

Lajčák bol prvým ministrom z krajín EÚ, ktorý prišiel do Londýna po referende o brexite konanom 23. júna. Počas krátkej pracovnej návštevy diskutoval s partnermi o procesoch, ktoré sa v Británii začali po referende, ako aj o krokoch, ktoré by mali nasledovať v rámci príprav na vystúpenie Spojeného kráľovstva z Únie a o novom nastavení vzťahov Londýna so zostávajúcimi 27 členskými štátmi EÚ.

 

"Jedna z hlavných priorít musí byť zachovanie čo najlepšej kvality vzťahov. To je tak v záujme Británie, ako aj Európskej únie. A v tomto duchu bude Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ pristupovať k celému procesu," zdôraznil Lajčák.

 

Konštatoval tiež, že čím dlhšie panuje neistota o podobe procesu odchodu Británie z EÚ a nebude sa nič diať, tým väčšie riziko to predstavuje pre kvalitu budúcej spolupráce.

 

"Je veľmi dôležité zachovať pokoj, aby sa medzi Britániou a EÚ nezhoršila atmosféra, lebo to by mohlo poznamenať podobu našich budúcich vzťahov," poznamenal Lajčák a pripomenul, že toto je aj skúsenosť Slovenska z čias česko-slovenskej federácie. "Zodpovedné rokovania vytvárajú základ dobrých vzťahov do budúcnosti," dodal.

 

TASR o tom informoval Tlačový odbor MZVaEZ SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies