Lajčák rokoval v Berlíne o následkoch britského referenda

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 08:50 • 2 min
Lajčák rokoval v Berlíne o následkoch britského referenda

BERLÍN - O odchode Británie z Európskej únie v kontexte slovenského predsedníctva v Rade EÚ diskutovali v nedeľu večer v Berlíne ministri zahraničných vecí Slovenska a Nemecka Miroslav Lajčák a Frank-Walter Steinmeier. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Išlo o ďalšie zo série intenzívnych diplomatických aktivít na úrovni EÚ, ktoré sa rozbehli po britskom referende o vystúpení z Európskej únie.

 

Lajčák a Steinmeier si vymenili názory na to, ako by mala únia postupovať v historicky novej situácii, keď sa pripravuje odchod jedného jej člena.

 

Minister Lajčák zdôraznil, že proces vystúpenia Británie z EÚ bude najdominantnejšou témou slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Podčiarkol, že v zmysle Lisabonskej zmluvy by tento proces mali usmerňovať členské štáty, t.j. Rada EÚ. Slovensko bude pri tom ako predsednícka krajina zohrávať aktívnu a zodpovednú úlohu.

 

Lajčák v tejto súvislosti poukázal na skúsenosť Slovenska z delenia česko-slovenskej federácie, keď napriek mnohým emóciám v procese prevládla v rokovaniach zodpovednosť a podarilo sa vyrokovať dobré zmluvy, čo je dôležitý základ pre následné dobré vzťahy zúčastnených aktérov.

 

Steinmeier následne pozval Lajčáka na spoločné sledovanie verejného prenosu z futbalového zápasu Slovensko - Nemecko na Majstrovstvách Európy 2016. Ministri si zápas v priateľskej atmosfére pozreli v areáli alternatívneho kultúrneho priestoru Astra vo východnej časti Berlína v prítomnosti vyše 400 nemeckých fanúšikov a niekoľkých zástupcov slovenskej komunity v Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies