Lajčák rokoval s Lavrovom aj o Minských dohodách

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 10:22 • 2 min
Lajčák rokoval s Lavrovom aj o Minských dohodách

BRATISLAVA - O slovensko-ruských vzťahoch, nastávajúcom predsedníctve Slovenska v Rade EÚ i o aktuálnych zahranično-politických otázkach rokoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom v utorok v Moskve. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

slovakia

left justify in out

Keďže ich stretnutie sa konalo deň po ruských oslavách konca druhej svetovej vojny, Lajčák pripomenul, že Slovensko nezabúda na úlohu, ktorú ruskí občania spolu s ostatnými národmi vtedajšieho Sovietskeho zväzu zohrali pri oslobodzovaní Slovenska od fašizmu. V diskusii o bilaterálnych vzťahoch pripomenul, že majú dobré základy postavené na dlhoročnej partnerskej spolupráci, aj keď sú dnes poznamenané celkovou atmosférou vzťahov EÚ s Ruskom.

 

Šéf slovenskej diplomacie informoval Lavrova o prípravách Slovenska na prebratie rotujúceho predsedníctva v Rade Európskej únie s akcentom na témy, ktorú budú počas predsedníctva dôležité aj vo vzťahu k Rusku.

 

„Vzťahy Európskej únie s Ruskom prechádzajú zložitým obdobím, preto sme diskutovali o tom, akým spôsobom môžeme v súčasnej situácii navzájom komunikovať a hľadať možnosti spolupráce. Dohoda na jadrovom programe Iránu, ktorú sprostredkovali USA, Rusko a EÚ ukazuje, že sa to dá,“ konštatoval po rokovaní Lajčák. „Preto je dialóg, podľa potreby aj kritický, veľmi dôležitý. Jedine tak môžeme nachádzať udržateľné a fungujúce riešenia, ktoré sú v záujme nás všetkých,“ dodal minister a pripomenul, že Rusko hrá na globálnej scéne svoju úlohu a žiadny z problémov súčasného sveta nemožno riešiť bez účasti Moskvy.

 

Lajčák a Lavrov sa venovali aj situácii na východe Ukrajiny a procesu napĺňania Minských dohôd, ktorých cieľom je ukončenie bojov a stabilizácia juhovýchodnej Ukrajiny. Diskutovali tiež o migračnej kríze a konflikte v Sýrii, kde Rusko spolu s USA zohráva významnú úlohu pri pokusoch medzinárodného spoločenstva nájsť politické riešenie konfliktu v rámci ženevských rozhovorov so zástupcami sýrskej vlády a opozície.

 

Obaja ministri sa dotkli aj problematiky projektu plynovodu Nord Stream 2. Lajčák vysvetlil dôvody, prečo je Slovensko proti tomuto projektu, vyjadril pochybnosti o jeho ekonomickom prínose a poukázal na to, aký negatívny vplyv by mal na slovenskú ekonomiku a našu energetickú bezpečnosť.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov priznal, že vzťahy Ruska a Slovenska "nezažívajú najjednoduchšie obdobie". Lavrov súčasne pripomenul existenciu dohôd dosiahnutých počas návštevy predsedu vlády SR Roberta Fica v Moskve v júni minulého roka. Podľa Lavrova sú dôležitou bázou na to, aby "sme posilňovali úsilie na prekonanie súčasných tendencií v obchodno-ekonomickej sfére, kde badať pokles výmeny tovarov". Za východisko z tejto situácie Lavrov označil "hľadanie nových projektov". V tejto súvislosti zdôraznil úlohu medzivládnej komisie. Dodal, že v najbližšom čase sa bude venovať konkrétnym otázkam.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona