Lajčák rokoval s generálnym tajomníkom NATO o posilnení bezpečnosti v Európe

NETKY.SK • 11 September 2015, 11:42 • 2 min
Lajčák rokoval s generálnym tajomníkom NATO o posilnení bezpečnosti v Európe

BRATISLAVA - Posilnenie bezpečnosti v regióne strednej Európy bolo hlavnou témou rokovania podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom vo štvrtok večer v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Minister M. Lajčák a generálny tajomník Stoltenberg sa zhodli na potrebe pokračovať v adaptácii Aliancie na novú nestabilnú situáciu na našom kontinente. Hovorili pritom o potrebe zrýchliť politické rozhodovacie procesy NATO a členských krajín ako aj zaistiť dostatočnú úroveň zdrojov na obranu. Generálny tajomník J. Stoltenberg v tejto súvislosti vyzdvihol prebiehajúcu modernizáciu ozbrojených síl SR. „Bezpečnostné hrozby a výzvy sú reálne a rovnaká musí byť aj naša spoločná pripravenosť čeliť im,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

 

Partneri tiež diskutovali o vývoji situácie na Ukrajine, vzťahoch NATO s Ruskom a o úlohe Aliancie na západnom Balkáne. Minister M. Lajčák pripomenul, že medzi politické priority Slovenska naďalej patrí pokračovanie politiky otvorených dverí Aliancie, ktorá – spolu s rozširovaním EÚ – bola kľúčová pre posilnenie bezpečnosti a stability Európy a jej znovuzjednotenie. Slovensko verí, že spomedzi súčasných ašpirantov na členstvo by Čierna Hora mala byť za pokrok v príprave ocenená pozvánkou do Aliancie ešte v tomto roku.

 

Po bilaterálnom rokovaní usporiadal minister M. Lajčák pre generálneho tajomníka J. Stoltenberga pracovnú večeru aj so zástupcami rezortov obrany, financií a členmi stálej delegácie NR SR v Parlamentnom zhromaždení NATO, aby spoločne prediskutovali nové bezpečnostné prostredie v Európe a spôsob ako by naň malo čo najefektívnejšie reagovať NATO a jeho členské krajiny.

 

Spojenci pripravujú samit v júli 2016 vo Varšave, na ktorom sa očakáva aj reforma partnerskej politiky Aliancie. Minister Lajčák vyzval na prehodnotenie vzťahov s najbližšími susedmi tak, aby sa Aliancia preventívne podieľala na analýze a riešení ich bezpečnostných výziev. Na Varšavskom samite by Slovenská republika tiež rada videla zintenzívnenie spolupráce medzi NATO a Európskou úniou, čo je v spoločnom strategickom záujme všetkých členských štátov. Minister Lajčák pripomenul, že počas samitu NATO bude Slovensko predsedať Rade EÚ a vyjadril pripravenosť z tejto pozície aktívne prispieť k zintenzívneniu vzťahov medzi oboma partnermi.

 

Generálny tajomník NATO Stoltenberg sa počas návštevy v Bratislave stretol aj s prezidentom SR A. Kiskom, predsedom Národnej rady SR P. Pellegrinim, predsedom vlády SR R. Ficom a ministrom obrany M. Glváčom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies