Lajčák: Rokoval o prístupovom procese Bosny a Hercegoviny do EÚ

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 10:12 • 2 min
Lajčák: Rokoval o prístupovom procese Bosny a Hercegoviny do EÚ

BRATISLAVA - O prístupovom procese Bosny a Hercegoviny (BaH) do Európskej únie počas nastávajúceho predsedníctve v Rade EÚ rokoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák s predsedom Rady ministrov Bosny a Hercegoviny Denisom Zvizdićom.

slovakia

left justify in out

Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, šéf exekutívy Bosny a Hercegoviny prišiel na návštevu Slovenska na pozvanie premiéra Roberta Fica práve v kontexte slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.


Jednou z priorít SR na čele EÚ je aj agenda rozširovania, ktorá sa priamo dotýka BaH, keďže táto krajina si vo februári podala prihlášku na členstvo v EÚ a Brusel by sa k nej mal v nasledujúcom období vyjadriť. „Máme záujem, aby Európska komisia už počas nášho predsedníctva vypracovala posudok k žiadosti Bosny a Hercegoviny, a aby tak táto krajina mohla postúpiť o krok ďalej vo svojom integračnom procese,“ uviedol na stretnutí s predsedom Zvizdićom slovenský šéf rezortu zahraničných vecí Lajčák.


Upozornil však, že je potrebné, aby BaH splnila aktuálne podmienky v rámci prístupového procesu. „Predstavitelia Bosny a Hercegoviny musia zmobilizovať úsilie a konkrétnymi krokmi presvedčiť európsku dvadsaťosmičku o potrebnom pokroku a nezvratnosti reformného procesu,“ zdôraznil ďalej minister. Dosiahnutie potrebného pokroku v reformách a zmena politickej klímy by výrazne pomohli pri dosahovaní potrebných vnútropolitických kompromisov, ktoré sú potrebné pri splnení prioritných úloh.


Minister Lajčák partnerovi pripomenul, že Slovensko je naďalej pripravené podporovať BaH v jej európskych ambíciách a pomáhať jej s reformami, no domáce úlohy za krajinu neurobí nikto z jej priateľov – to je zodpovednosť domácich politikov.


V diskusii o bilaterálnych vzťahoch Lajčák zdôraznil ich dobrú kvalitu. Obe krajiny sú otvorené možnosti zintenzívnenia kontaktov a spolupráce ekonomických subjektov a podnikateľov. Slovenskí podnikatelia majú skúsenosti s procesmi transformácie, čo môže byť užitočné aj pre Bosnu a Hercegovinu.


Predseda Zvizdić s Lajčákom prediskutovali aj problematiku migrácie, extrémizmu a tzv. zahraničných bojovníkov, ktorí po návrate z bojov v Iraku a Sýrii predstavujú riziko aj v BaH.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies