Lajčák: Riešenie migračnej krízy sa dostáva do zásadnej novej etapy

NETKY.SK • 10 Apríl 2016, 13:01 • 2 min
Lajčák: Riešenie migračnej krízy sa dostáva do zásadnej novej etapy

BRATISLAVA - Opatrenia na zastavenie migračných prúdov, ktoré Európska únia (EÚ) schválila v polovici marca, začínajú fungovať. Po víkendovej návšteve Grécka a Turecka to konštatoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Agentúru SITA o tom informoval Tlačový odbor Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedli, Grécko a Turecko sú najviac vystavené migračnému náporu, hrajú dôležitú úlohu pri jeho zastavení i pri napĺňaní európskych dohôd na riešenie nekontrolovanej migrácie. Minister Lajčák obe krajiny navštívil spoločne s holandským ministrom zahraničných vecí za predsednícku krajinu Európskej únie a s kolegami z Francúzska, Talianska, Malty a Portugalska. „Bola to veľmi dôležitá a užitočná cesta. Spoločne sme mohli zhodnotiť situáciu priamo v teréne tri týždne po prijatí zásadných európskych rozhodnutí v boji proti migračnej kríze,“ uviedol minister Lajčák.


Ministri počas pobytu v Aténach v piatok a v sobotu rokovali s prezidentom krajiny Prokopisom Pavlopoulosom, premiérom Alexisom Tsiprasom, členmi gréckej vlády a zástupcami úradov, ktoré pracujú na zvládaní migračnej krízy v krajine, ako aj s predstaviteľmi medzinárodných a mimovládnych organizácií, ktoré v Grécku pomáhajú. Ministri navštívili aj prijímacie centrum pre migrantov Elaionis na predmestí Atén. „Cieľom návštevy v Grécku bolo ukázať solidaritu v migračnej kríze. Jednak pri pokrývaní humanitárnych potrieb, ktoré vyplývajú z príchodu a pobytu tisícov migrantov, ale aj pri posilňovaní kapacít na vykonávanie azylových procedúr a návratovú politiku,“ zdôraznil Lajčák. „Moja cesta s piatimi európskymi kolegami do Atén a Istanbulu bola tiež gestom pochopenia a podpory pre nášho partnera Grécko a pre dôležitú kandidátsku krajinu Turecko. Toto nie je ich kríza, nie sú v nej sami, majú zodpovedných a solidárnych priateľov, ktorí sa zapájajú do spoločných riešení,“ poznamenal Lajčák.


Ministri po pobyte v Grécku konštatovali, že v súčasnosti sa už podarilo zlepšiť ochranu vonkajšej hranice EÚ, zaviesť dôkladnejšie kontroly osôb vstupujúcich do EÚ, začínajú sa vytvárať podmienky pre normálny azylový proces a legálny príchod tých utečencov, ktorí naozaj potrebujú ochranu, a tým sa rozbíja aj bezohľadný prevádzačský biznis. Miroslav Lajčák ocenil Grécko za prácu vykonanú v tomto smere od marcového summitu EÚ. „V krátkom čase dokázalo Grécko vybudovať komplexný systém registračných a prijímacích centier pre migrantov. Našou úlohou ako európskych partnerov je pomôcť, aby fungovali naplno a udržateľne. Teraz musíme všetci prispieť svojim dielom,“ zhrnul.


Z tlačového oddelenia ministerstva tiež pripomenuli, že pre Slovensko mala návšteva organizovaná holandským predsedníctvom veľký význam aj v tom, že slovenské predsedníctvo, ktoré nasleduje po holandskom, bude pokračovať v práci rozbehnutej v tejto oblasti. „Bolo veľmi užitočné priamo v teréne počuť hodnotenie od rôznych aktérov. Pre nás je dôležité byť pri tom, lebo toto je celoeurópska téma a bude aj na našom predsedníckom stole, bude to jedna z hlavných tém a priorít,“ upozornil Lajčák. „Ochrana vonkajších hraníc, registrácia migrantov, fungujúca návratová politika a celoeurópsky prístup sú veci, ktoré sme žiadali od začiatku. A keďže v rámci EÚ už existuje zhoda na ich plnení, dostávame sa do zásadne novej etapy riešenia migračnej krízy,“ zdôraznil.


Po návšteve v Aténach pokračovali štyria európski ministri, vrátane Miroslava Lajčáka, do Istanbulu, kde rokovali s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Cavusoglum a ministrom pre európsku integráciu Volkanom Bozkirom. Témou ich rozhovorov bolo napĺňanie dohody EÚ s Tureckom o vracaní a presídľovaní migrantov ako aj otázky tureckého prístupového procesu do EÚ. Lajčák tureckým partnerom tlmočil, že Slovensko považuje Turecko za kľúčového partnera pri riešení migračnej krízy a presadzuje posilnenie strategického politického dialógu s Ankarou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona