Lajčák: Rada Európy zohráva dôležitú úlohu v boji proti terorizmu

NETKY.SK • 20 Máj 2017, 11:18 • 2 min
Lajčák: Rada Európy zohráva dôležitú úlohu v boji proti terorizmu

BRATISLAVA - Rada Európy ako unikátne paneurópske fórum zohráva dôležitú úlohu v boji proti terorizmu, bok po boku s EÚ, NATO a OSN.

slovakia

left justify in out

Osobitne treba vyzdvihnúť iniciatívy priamo zamerané proti radikalizácii a extrémizmu. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák to povedal v piatok 19. mája počas zasadnutia Výboru ministrov Rady Európy v cyperskej Nikózii. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

Dnešné bezpečnostné výzvy nie sú podľa Lajčáka limitované hranicami. Preto musíme rozširovať medzinárodný právny rámec tak, aby sme mali v rukách potrebné nástroje na obranu. „Prijatie revidovaných usmernení o ochrane obetí teroristických činov považujem za významný príspevok Rady Európy do tejto témy v tej najcitlivejšej oblasti,“ povedal vo vystúpení Lajčák a pripomenul konkrétny príspevok Slovenskej republiky do boja proti medzinárodnému terorizmu vrátane plánovaného vyslania slovenských výcvikových špecialistov do Iraku, ktoré v stredu schválila vláda SR. Minister ocenil aktivity Rady Európy a uviedol, že nový dohovor o trestných činoch súvisiacich s kultúrnym dedičstvom je významným príspevkom k zníženiu ziskov teroristických organizácií pašujúcich historické artefakty predovšetkým z Iraku či Sýrie.

Lajčák vo vystúpení pripomenul aj naďalej znepokojujúci vývoj situácie na Ukrajine a v regióne západného Balkánu. Vyzdvihol nutnosť nepoľaviť v úsilí medzinárodného spoločenstva vrátane Rady Európy pri obrane hodnôt a princípov demokracie, ľudských práv a právneho štátu. Osobitne v časti venovanej Ukrajine upozornil nad nebezpečenstvom vzniku ďalšieho zamrznutého konfliktu v oveľa väčšom rozmere.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona