Lajčák: Prvoradou agendou OSN je udržovanie mieru

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 19:14 • 2 min
Lajčák: Prvoradou agendou OSN je udržovanie mieru

BRATISLAVA - Prevencia a mediácia konfliktov sú najlepšími nástrojmi v mierotvornom úsilí Organizácie spojených národov, pretože každý dolár či euro na prevenciu sa zhodnotí účelnejšie než peniaze vynaložené na manažovanie už prebiehajúcich konfliktov.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na stretnutí s generálnou riaditeľkou pre medzinárodný poriadok, OSN a kontrolu zbrojenia ministerstva zahraničných vecí Nemecka Patriciou Hildegard Flor.

 

Lajčák v rozhovore poukázal na nezastupiteľnú úlohu OSN pri udržiavaní mieru vo svete. S partnerkou sa zhodli na potrebe zaoberať sa reformou Bezpečnostnej rady OSN, aby lepšie odrážala dnešné rozloženie síl vo svete. V diskusii sa tiež venovali agende udržateľného rozvoja (Agenda 2030), ako aj potrebe užšej spolupráce medzi orgánmi a organizáciami OSN navzájom.

 

"Prvoradou agendou však zostáva trvalo udržateľný mier. Dúfam, že sa nám spoločne bude dariť túto prioritu presadzovať v New Yorku, ale aj v metropolách jednotlivých členských štátov OSN," Lajčák.

V otázke migrácie minister konštatoval, že na pôde OSN sa pripravuje dokument, ktorý by mal definovať princípy spoločných pozícií v tejto otázke a zmeniť celkový prístup z reaktívneho na pragmatický, opierajúci sa o zvládnutie migračných tokov.

 

"Musíme sa naučiť akceptovať fakt, že migrácia ako fenomén tu nie je len dnes, ale na mnoho ďalších rokov. A musíme si osvojiť aj deľbu zodpovednosti: migrácia sa netýka len EÚ, ale aj Afriky, Ázie a ďalších kontinentov. Nie je možné, aby jej riešenie hľadala iba EÚ," skonštatoval minister.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies