Lajčák privítal dohodu EÚ s Kubou, český europoslanec upozornil ľudské práva

NETKY.SK • 12 December 2016, 17:30 • 2 min
Lajčák privítal dohodu EÚ s Kubou, český europoslanec upozornil ľudské práva

BRUSEL - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák privítal dohodu o politickom dialógu a spolupráci medzi Európskou úniou a Kubou, ktorú podpísali dnes v Bruseli ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ. Český liberálny europoslanec Pavel Telička zase pri tejto príležitosti vyzval EÚ, aby požadovala od Kuby rešpektovanie ľudských práv.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie považuje túto dohodu za veľmi významnú, lebo zásadným spôsobom mení politiku EÚ voči Kube, a dodal, že je rád, že k jej podpísaniu došlo počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

 

"Podpisom tejto dohody zaniká spoločná pozícia EÚ z roku 1996, ktorá obmedzovala kontakty na politickej úrovni a ekonomickú spoluprácu. Jej podpisom sa otvára priestor na normálnu komunikáciu a spoluprácu s Kubou. Je to zásadný obrat EÚ a my sa z toho tešíme," skonštatoval Lajčák v Bruseli.

 

Dohoda medzi Bruselom a Havanou otvára novú éru vzťahov, ktorá okrem politickej a obchodnej spolupráce zahŕňa aj posilnenie kultúrnych vzťahov s dôrazom na uchovanie kultúrneho dedičstva, spoluprácu v boji proti drogám a kriminalite, a tiež sociálny rozvoj.

 

Český europoslanec Telička, ktorý je druhým podpredsedom skupiny liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE), inicioval stretnutie so zástupcami viac ako 30 organizácií kubánskeho opozičného hnutia. Išlo o zástupcov domácej i exilovej opozície, medzi ktorými bol aj držiteľ Sacharovovej ceny Guillermo Fariňas.

 

Na dvojdňovom stretnutí na Floride kubánski opozičníci diskutovali o budúcnosti Kuby a o perspektívach pre vzťahy ostrovnej krajiny s EÚ. Telička dnes v správe pre médiá pripomenul, že na záver tohto stretnutia jeho účastníci prijali spoločné vyhlásenie, ktoré formuluje šesť žiadostí pre vládu v Havane.

 

"Verím, že dohoda o spolupráci medzi EÚ a Kubou môže otvoriť nový priestor pre zlepšenie vzťahov, ale EÚ musí pri tejto dohode trvať na dodržiavaní ľudských práv a základných slobôd," uviedol Telička. Spresnil, že podstatné zlepšenie v tejto oblasti sa musí stať základným predpokladom pri rokovaniach Bruselu s kubánskou vládou a pri presadzovaní ekonomických záujmov EÚ.

 

Telička odkázal šéfke spoločnej diplomacie EÚ Federice Mogheriniovej, že si musí uvedomiť, že na Kube existuje politická opozícia voči vláde, a nie iba ochrancovia ľudských práv. Zdôraznil, že predstavitelia EÚ sa musia spojiť aj s predstaviteľmi tejto opozície a vypočuť si ich názory ešte pred tým, ako bude dohoda s Kubou ratifikovaná.

 

Dnes podpísanú dohodu medzi EÚ a Kubou musí odsúhlasiť Európsky parlament a následne ju musia ratifikovať i národné parlamenty všetkých 28 členských štátov EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona