Lajčák: Prístup SR a Rumunska k menšinám by mohol byť inšpiráciou aj pre iných

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 16:15 • 2 min
Lajčák: Prístup SR a Rumunska k menšinám by mohol byť inšpiráciou aj pre iných

BRATISLAVA 7. apríla (SITA) – Prístup slovenskej a rumunskej vlády k menšinovým otázkam je niečo, čo by mohlo slúžiť ako inšpirácia aj v širšom európskom kontexte. Slovensko je vďačné rumunskej vláde, za podmienky, ktoré pre slovenskú menšinu v Rumunsku tamojšie vlády vytvorili.

slovakia

left justify in out

Slovensko ani nezabúda na významnú úlohu rumunskej armády pri oslobodzovaní nášho územia od fašizmu a nezabúdame na úlohu Rumunska pri podpore SNP. Pamätáme si aj to, že Rumunsko bolo jedinou krajinou Varšavskej zmluvy, ktorá sa odmietla v roku 1968 podieľať na okupácii Československa. Povedal to dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí po stretnutí so svojím rumunským kolegom Teodorom Meleşcanom, ktorý je na prvej návšteve Slovenska.

Rozhovoru dominovali témy ako budúcnosť EÚ, príprava na brexit, agenda NATO, boj proti terorizmu, posilňovanie obranyschopnosti a zahraničná politika EÚ, kde podľa Lajčáka má Slovensko s Rumunskom v mnohom spoločné názory. Pokiaľ ide o ekonomické vzťahy, vlani mali krajiny rekordný obrat - 2,4 miliardy eur. „Je tam pomerne veľa investícií zo Slovenska, približne za 15 miliónov eur a takmer 360 firiem so slovenskou kapitálovou účasťou,“ informoval Lajčák.

Meleşcanu informoval, že sa dohodli na spolupráci so Slovenskom na príprave predsedníctva Rumunska v Rade EÚ v prvom polroku 2019. Takisto vyjadril vďačnosť za to, že Slovensko si ctí padlých rumunských vojakov, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní nášho územia. Vyzdvihol, ako sú práva menšín v oboch krajinách zachované a zdôraznil záujem v tom pokračovať. „Slovenská menšina v Rumunsku je plne integrovaná a prispieva k tomu, aby zabezpečila kultúrnu diverzitu, z jej práce má úžitok celá spoločnosť,“ povedal Meleşcanu s tým, že práve táto oblasť predstavuje most medzi krajinami a ľuďmi.

Rumunský minister zahraničných vecí pripomenul, že obe krajiny sú silnými zástancami politiky rozširovania a poďakoval sa Slovensku za podporu, pokiaľ ide o vstup krajiny do schengenu. Slovensko dlhodobo tvrdí, že schengenský priestor nie je kompletný a komplexný bez Rumunska a Bulharska. Tieto krajiny už splnili technické podmienky, tvrdí slovenská strana.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies