Lajčák: Prípravy predsedníctva SR v Rade EÚ sa dostávajú do finálnej fázy

NETKY.SK • 18 September 2015, 07:05 • 2 min
Lajčák: Prípravy predsedníctva SR v Rade EÚ sa dostávajú do finálnej fázy

BRATISLAVA - Prípravy na historicky prvé predsedníctvo Slovenska v Európskej únii napredujú podľa harmonogramu. "Dostávame sa do finálnej fázy," informoval dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák predstaviteľov siedmich slovenských politických subjektov.

slovakia

left justify in out

"Pre nás je veľmi dôležité pravidelne sa stretávať so zástupcami politických strán, keďže chceme, aby slovenské predsedníctvo v Rade EÚ bolo naozaj nadstraníckym a celospoločenským vlastníctvom. Takéto konzultácie sú príležitosťou poskytnúť politickým stranám aktuálny prehľad o všetkom, čo ministerstvo ako koordinátor príprav podniká," podčiarkol Lajčák.


Na dnešnom stretnutí sa podrobnejšie diskutovalo o finalizovaní spoločného programu predsedníckeho tria, ktoré tvorí Holandsko, Slovensko a Malta. Minister informoval aj o procese a časovom rámci schvaľovania národných priorít SR. Ďalšou témou bola kultúrno-spoločenská prezentácia a aktuálny stav logisticko-technického zabezpečenia predsedníctva.


Išlo v poradí o štvrtú podobnú schôdzku. Na ne sú pozývaní zástupcovia parlamentných strán, ale aj tých, ktoré majú na základe dlhodobých preferencií šancu pôsobiť počas predsedníctva v Národnej rade SR. Na doterajších stretnutiach bola aj Sieť a dnes sa jej prvýkrát zúčastnila SNS.


"Boli sme príjemne prekvapení pozvaním ministra zahraničných vecí. Vyjadrili sme spokojnosť s prácou, ktorú rezort doteraz odviedol," priblížil predseda národniarov Andrej Danko s tým, že strana podporuje, aby bez ohľadu na politickú príslušnosť a bez "žabomyších" politických vojen sa v plnej miere využila príležitosť na prezentáciu Slovenska a jeho občanov v rámci EÚ.


Predstavitelia Smeru-SD, KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd, OĽaNO a SaS v máji 2013 podpísali na pôde rezortu diplomacie deklaráciu k príprave a výkonu predsedníctva SR v EÚ. V nej sa zhodli na tom, že príprava nebude zneužívaná vo vnútropolitickom boji.


Slovensko bude stáť v čele EÚ v druhej polovici roku 2016.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies