Lajčák: Prioritou EÚ je zastaviť umieranie utečencov v Stredozemnom mori

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 18:49 • 2 min
Lajčák: Prioritou EÚ je zastaviť umieranie utečencov v Stredozemnom mori

LUXEMBURG - Prioritou všetkých priorít v súvislosti s utečeneckými tragédiami na mori je zastaviť zomieranie nevinných ľudí snažiacich dostať sa do Európy a zabrániť špinavému biznisu prevádzačov, ktorí bez škrupúľ a s vidinou ziskov obetujú ľudské životy. Uviedol to dnes šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu.

slovakia

left justify in out

Európski diplomati podľa Lajčáka diskutujú o všetkých politických a právnych opatreniach riešenia tohto narastajúceho problému.
     

"Je jasné, že tento problém vzniká dávno predtým, ako sa ľudia nalodia. Čiže treba tento problém riešiť už v krajinách, odkiaľ utečenci prichádzajú," konštatoval Lajčák.
     

Deväťdesiat percent nelegálnych utečencov prichádza k európskym brehom cez Líbyu, ale nie sú to Líbyjčania. Aj preto treba zabrániť tomu, aby sa títo ľudia do Líbye dostali.
     

Práve v Líbyi prekvitá podľa zdrojov EÚ biznis s pašovaním ľudí, pričom jeho organizátori neváhajú preťažovať lode smerujúce do Európy. Tie vyrážajú najmä z prístavu Syrta.

     

Lajčák priznal, že ide o problém, ktoré ma hlboké korene. Slovensko sa k celkovej situácii stavia z pozície, že ide o európsky problém, hoci krajiny ako Malta, Taliansko či Grécko sú náporu utečencov vystavené najviac. Celoeurópske riešenie musí byť podľa neho založené na rešpektovaní zákonov a medzinárodného práva.
     

Na otázku TASR, či štvrtkový mimoriadny summit v Bruseli pomôže pri hľadaní riešení, Lajčák uviedol, že už samotná skutočnosť, že o tejto kríze budú rokovať najvyšší lídri EÚ, potvrdzuje jej naliehavosť.
     

"Ide o alarmujúce čísla, veď len do Talianska prišlo tohto toku vyše 25.000 ľudí. Tento problém treba riešiť a to nejde z večera do rána - vykoreniť hlavné príčiny," konštatoval Lajčák.
     

Snahy riešiť iba situáciu s utečencami nepomáhajú. Niektoré členské krajiny EÚ volajú po zásahoch vojenského typu pri afrických brehoch a prístavoch, tu je však pozícia SR jasná, uviedol Lajčák. EÚ by na takéto akcie potrebovala súhlas Bezpečnostnej rady OSN, to ale vždy dlho trvá a vyžaduje si súčinnosť všetkých zainteresovaných strán. Problém s utečencami je však akútny a preto EÚ uprednostní riešenia, ktoré možno čo najrýchlejšie uplatniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies