Lajčák: Prijali sme bezodkladné sankcie pre Ukrajincov zodpovedných za zločiny

NETKY.SK • 20 Február 2014, 19:12 • 2 min
Lajčák: Prijali sme bezodkladné sankcie pre Ukrajincov zodpovedných za zločiny

BRUSEL - EÚ dokázala, že vie rázne zareagovať, keď treba, čoho dôkazom je aj dnešná dohoda ministrov zahraničných vecí o zavedení cielených sankcií voči Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák po ukončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.
      

Podľa Lajčáka si všetci uvedomovali závažnosť situácie na Ukrajine a spoločne potvrdili, že EÚ je pripravená v prípade zhoršenia situácie na Ukrajine zareagovať - a táto situácia práve nastala.
      

"Prijali sme závery, ktoré znamenajú rozhodnutie o okamžitých a bezodkladných sankciách pre osoby, ktoré sú zodpovedné za porušovanie ľudských práv a za spáchanie zločinov," uviedol Lajčák.
      

Konkretizoval, že Rada ministrov dala pokyn príslušným pracovným skupinám, aby okamžite začali zostavovať zoznam s menami ľudí, ktorých sa sankcie EÚ budú priamo týkať. Podľa jeho slov bude tento zoznam pripravený a príslušní ľudia identifikovaní do 24, najneskôr do 48 hodín.
     

Ide o činiteľov, ktorí nesú osobnú zodpovednosť za zločiny a vraždy a EÚ preto voči nim vyvodila takéto právne dôsledky.
      

"Sankcie, to je v prvom rade zmrazenie účtov, zákaz vstupu na územie EÚ a v prípade potreby aj ďalšie sankcie," konštatoval Lajčák.
      

Na otázku TASR, či Rada ministrov zohľadnila niektoré obavy a názory členských krajín EÚ susediacich s Ukrajinou, Lajčák uviedol, že diskusia ministrov bola dynamická a došlo k viacerým zmenám voči pôvodnému textu, predloženému na rokovanie. Spresnil, že krajiny Vyšehradskej štvorky a ďalší susedia Ukrajiny sa na stretnutí usilovali o posilnenie európskej perspektívy pre Ukrajinu, čo by sa malo odzrkadliť aj zintenzívnením kontaktov medzi ľuďmi. Znamená to aj uľahčenie vízových procedúr pre občanov Ukrajiny.
      

"Pre nás, pre ktorých je to záležitosť reálneho života, sme sa snažili toto vnímanie dostať do záverov rokovania a myslím, že sa nám to podarilo," povedal Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies