Lajčák prijal nových veľvyslancov Nemecka, Francúzska aj Grécka

NETKY.SK • 2 Október 2016, 13:09 • 2 min
Lajčák prijal nových veľvyslancov Nemecka, Francúzska aj Grécka

BRATISLAVA - Nových, ale aj odchádzajúcich veľvyslancov prijal tento týždeň minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Nových veľvyslancov má na Slovensku Nemecko, Francúzsko či Grécko.

slovakia

left justify in out

Lajčák prijal aj odchádzajúcu veľvyslankyňu Bosny a Hercegoviny. S ňou hovoril nielen o vzájomných vzťahoch, ale aj o nedávnom referende, ktoré sa uskutočnilo v Republike Srbskej. Rezort diplomacie o tom informuje na svojej internetovej stránke.


Lajčák prevzal v utorok v Bratislave kópie poverovacích listín od nového veľvyslanca Francúzskej republiky Christopha Leonziho. Šéf slovenskej diplomacie v následnom rozhovore vyzdvihol kvalitu slovensko-francúzskych vzťahov, ktoré za posledné štyri roky zaznamenali novú dynamiku a vyjadril očakávanie, že sa ju podarí udržať a ešte viac zintenzívniť. Leonziho tiež informoval o programových prioritách slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a spoločne hovorili o pozíciách Slovenska a Francúzska ku kľúčovým európskym témam ako je napĺňanie cestovného plánu z Bratislavského summitu konkrétnymi krokmi, sfunkčnenie Európskej pobrežnej a hraničnej stráže, či uzavretie obchodných dohôd EÚ s Kanadou (CETA) a Spojenými štátmi americkými (TTIP). Obaja partneri sa venovali aj klimatickej dohode COP21, pri ktorej Slovensko urýchlilo procedúru jej ratifikácie v Národnej rade SR, aby ju schválilo ako štvrtá krajina EÚ.


S novým veľvyslancom Nemecka na Slovensku Joachimom Bleickerom hovoril aj o regionálnej spolupráce v rámci Visegrádskej štvorky, priebehu SK PRES, ale plnení Minských dohôd a problematike migrácie. Lajčák ocenil vysokú úroveň slovensko-nemeckých vzťahov, ktoré označil za priateľské a strategické tak v rovine politickej, ako aj hospodárskej. Vyzdvihol tiež úlohu Nemecka v rámci Európskej únie a potvrdil zhodu postojov v širokom spektre európskych aj globálnych otázok. Okrem toho s novým veľvyslancom prediskutoval aj pondelkovú návštevu nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera v Bratislave.


Lajčákovi tento týždeň odovzdala kópie poverovacích listín aj veľvyslankyňa Grécka Maria Luisa Marinakisová. Minister na stretnutí s ňou konštatoval, že na misiu na Slovensku nastupuje v rušnom období, keď je v plnom prúde slovenské predsedníctvo v Rade EÚ a keď slovensko-grécke vzťahy zaznamenávajú vysokú intenzitu kontaktov. Lajčák zdôraznil, že Slovensko si uvedomuje postavenie Grécka v rámci tejto krízy, keďže ako krajina najbližšie ku krízovému regiónu Blízkeho východu musí znášať najväčší nápor utečencov zo Sýrie a Iraku. Zároveň vyjadril plnú solidaritu s Gréckom a pripomenul konkrétne kroky, ktoré Slovensko vykonalo na zmiernenie následkov krízy, či už v podobe vyslania policajtov, expertov alebo poskytnutím finančných príspevkov. Dodal, že aj počas nášho predsedníctva sa Slovensko snaží zachovať a posilniť európsku jednotu.


Na rozlúčkovom stretnutí Lajčák tento týždeň prijal veľvyslankyňu Bosny a Hercegoviny pre Slovenskú republiku so sídlom v Prahe Danku Savić, ktorej diplomatická misia onedlho skončí. Minister pri tejto príležitosti vyzdvihol výborné vzťahy Slovenska a Bosny a Hercegoviny. Spoločné kultúrne projekty, cestovný ruch, či študentské výmeny patria medzi významné atribúty, ktoré podľa Lajčáka spájajú občanov našich krajín. Šéf rezortu diplomacie ocenil pokrok, ktorý dosiahla Bosna a Hercegovina na svojej európskej ceste a pripomenul, že podpora politiky rozširovania EÚ patrí medzi priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Aj preto vyjadril potešenie z toho, že minulý týždeň prijala Rada EÚ pre všeobecné záležitosti (GAC) závery, v ktorých žiada Európsku komisiu o vypracovanie posudku k prihláške BaH na členstvo v EÚ.


V súvislosti s referendom, ktoré sa nedávno uskutočnilo v Republike Srbskej minister Lajčák adresoval do BaH výzvu pre politických predstaviteľov krajiny, ale aj občiansku spoločnosť, podnikateľské subjekty a širokú verejnosť krajiny, aby sa zamerali na budúcnosť a využili možnosti, ktoré ponúka európska perspektíva. Slovensko je podľa jeho slov pripravené naďalej podporovať BaH v jej transformačných procesoch odovzdávaním svojich skúseností cez projekty rozvojovej pomoci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies