Lajčák prijal luxemburského ministra Asselborna, hovorili o prioritách predsedníctva SR

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 17:11 • 2 min
Lajčák prijal luxemburského ministra Asselborna, hovorili o prioritách predsedníctva SR

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prijal vo štvrtok v Bratislave ministra zahraničných vecí Luxemburska Jeana Asselborna. Jeho pracovná návšteva v SR sa uskutočnila v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade Európskej únie, ktoré sa začne presne o tri týždne.

slovakia

left justify in out

Minister M. Lajčák oboznámil svojho partnera so záverečnou fázou príprav na predsedníctvo a jeho hlavnými prioritami. Obaja sa zhodli, že jednou z dominantných tém, ktoré sa ocitnú v európskej agende počas nášho predsedníctva, bude migrácia. Migračná kríza vypukla práve počas luxemburského predsedníctva, ktoré sa jej muselo neplánovane venovať ako najväčšej priorite.

 

Minister M. Lajčák zdôraznil, že Slovensko ako predsednícka krajina sa mieni v otázke migrácie sústrediť na pozitívnu agendu a na také aspekty riešenia krízy, ktoré majú potenciál úniu spájať, a nie rozdeľovať. Pripomenul tiež, že v tejto a v ďalších agendách bude SR z pozície predsedu vystupovať ako úprimný vyjednávač a nezaujatý sprostredkovateľ európskeho kompromisu.

Minister M. Lajčák a J. Asselborn sa venovali aj dopadu referenda o zotrvaní Británie v EÚ na slovenské predsedníctvo a na ďalšie fungovanie únie. Zo zahraničných tém sa podrobne venovali situácii na Ukrajine a v ďalších krajinách Východného partnerstva ako aj na západnom Balkáne. Prebrali tiež vzťahy EÚ s Ruskom a mierový proces na Blízkom východe.

 

V oblasti bilaterálnych vzťahov skonštatovali ich bezproblémovú povahu. Minister M. Lajčák pripomenul, že Luxembursko je deviaty najväčší investor na Slovensku a stále existuje priestor i záujem na rozšírenie takejto ekonomickej spolupráce.

 

Návšteva Jeana Asselborna sa uskutočnila presne týždeň po tom, ako minister M. Lajčák prijal v Bratislave ministra zahraničných vecí Holandska, ktoré únii predsedá do konca júna, a tiež vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Zvyšujúca sa frekvencia európskych návštev v Bratislave súvisí so začiatkom nášho predsedníctva v Rade EÚ od 1. júla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies