Lajčák: Prijal irackého aj čínskeho veľvyslanca

NETKY.SK • 25 Október 2015, 10:17 • 2 min
Lajčák: Prijal irackého aj čínskeho veľvyslanca

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prijal tento týždeň dvoch veľvyslancov, ktorí končia svoje diplomatické pôsobenie na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval tlačový odbor rezortu zahraničia, Lajčák vo štvrtok prijal irackého veľvyslanca Mohameda Hakima Abd Aliho Hamzu Al Rubaieeho a v piatok veľvyslanca Čínskej ľudovej republiky Weifanga Pana.
Lajčák na prijatí s irackým veľvyslancom ocenil úroveň vzájomných vzťahov ako dobrú. "Vzťahy našich krajín sú veľmi dobré. Stáli sme pri Iraku v jeho najťažších chvíľach a budeme ho podporovať naďalej aj preto, lebo v našej spolupráci vidíme značný potenciál," konštatoval Lajčák. V tejto súvislosti pripomenul slovenskú pomoc pri transformácii Iraku, v oblasti odmínovacích prác a tiež zapojenie sa Slovenska do medzinárodných aktivít proti tzv. Islamskému štátu, ktorý naďalej destabilizuje situáciu v Iraku.


Šéf diplomacie takisto ocenil súčasný stav slovensko-čínskych vzťahov, ktoré podľa neho zaznamenali "novú dynamiku osobitne v tomto roku". Spoločne zbilancovali hlavné momenty slovensko-čínskej spolupráce a Lajčák pripomenul užitočné a prospešné rokovania, ktoré absolvoval počas návštevy v Číne vo februári a tiež rozbehnutie spolupráce s Čínou vo formáte V4+ počas slovenského predsedníctva vo Visegrádskej štvorke. Minister tiež potvrdil "vysokú dôležitosť, ktorú Slovensko tradične pripisuje vzťahom s Čínou" a základnú filozofiu ich rozvíjania na princípe rešpektu, vzájomnej prospešnosti, spoločných záujmov, uznávania územnej celistvosti Číny a riešenia otvorených otázok v priateľskom dialógu. Lajčák tiež podčiarkol rastúcu úlohu Číny pri riešení globálnych výziev a jej zväčšujúci sa príspevok k medzinárodnému úsiliu na udržiavanie mieru či k rozvojovej agende.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies