Lajčák: Pri vyslovení slov Európska únia sa už v Kyjeve netlieska

NETKY.SK • 4 Február 2014, 18:17 • 2 min
Lajčák: Pri vyslovení slov Európska únia sa už v Kyjeve netlieska

BRATISLAVA - Situácia na Ukrajine sa vyvíja veľmi dynamicky, pričom atmosféra sa tam mení v rozpätí niekoľkých dní.

slovakia

left justify in out

"Počul som jedného vysokého predstaviteľa EÚ na bezpečnostnej konferencii v Mníchove uplynulý víkend povedať, že pri vyslovení spojenia Európska únia sa v Kyjeve už netlieska. Hoci tomu tak na začiatku veľmi výrazne bolo," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní so svojím rumunským partnerom Titusom Corlaţeanom šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.
     
Na otázku TASR, či v Mníchove vedeli dať predstavitelia ukrajinskej opozície záruky na to, že majú pod kontrolou radikálne skupiny protestujúcich tak, aby neprišlo k ďalšiemu stupňovaniu násilia, Lajčák reagoval, že extrémistov, žiaľ, nikto nekontroluje. "Faktom je, že pri takýchto masových demonštráciách sa zapletú medzi ľudí, ktorí to myslia dobre, aj provokatéri alebo tí, ktorí chcú skompromitovať celé toto úsilie. Preto EÚ jednoznačne zdôrazňuje potrebu jednoznačne sa dištancovať od takýchto extrémistov na jednej aj druhej strane a podporu politickému procesu," podčiarkol.
     
Jeden z opozičných ukrajinských lídrov Vitalij Kličko vyzval v Mníchove úniu, aby uvalila sankcie na ukrajinských vládnych predstaviteľov zodpovedných za porušovanie ľudských práv.
     
Podľa Lajčáka však EÚ nie je naklonená plošným sankciám voči Ukrajine. Túto pozíciu zdieľa aj Slovensko. Poukázal na zavedenie sankcií v Bielorusku, ktoré situáciu v krajine nezlepšili ani po troch rokoch. "Ale únia tam eliminovala sama seba ako istý faktor. Kým na Ukrajine majú občania možnosť aspoň si vyberať medzi európskym smerovaním a Ruskom, tak v Bielorusku sme túto možnosť občanom ani nedali, čo je dôsledok našich sankcií," uviedol slovenský minister.
     
Na druhej strane pripomenul, že na Ukrajine prišlo k závažným porušeniam zákona, niektorí ľudia zahynuli, čo nemôže zostať bez reakcie zo strany EÚ. "Pokiaľ to myslíme vážne s našimi hodnotami, tak, samozrejme, treba identifikovať týchto ľudí a prijať voči nim opatrenia," avizoval.
     
Opozícia upozorňuje na to, že mnohí predstavitelia vedenia štátu si nahonobili obrovské majetky, ktoré majú v krajinách európskej dvadsaťosmičky. "Existujú legálne nástroje pozrieť sa na to, ako môžu vlastniť také obrovské majetky bez toho, aby ich niekde deklarovali. To si nevyžaduje spoločné rozhodnutie EÚ. To je v kompetencii tých krajín, ktoré majú o tom poznatky. Myslím si, že by bolo užitočné, keby tie mechanizmy, ktoré tu existujú, boli aktivované," podotkol Lajčák.
     
Šéfovia diplomacií EÚ sa budú situácii na Ukrajine venovať na svojom zasadnutí v pondelok 10. februára v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona