Lajčák: Pri Procházkovi musí padnúť politické rozhodnutie

NETKY.SK • 8 Február 2017, 13:46 • 2 min
Lajčák: Pri Procházkovi musí padnúť politické rozhodnutie

BRATISLAVA - O tom, čo ďalej s kandidatúrou Radoslava Procházku na post sudcu Všeobecného súdu EÚ, musí oficiálne rozhodnúť vláda. Je na kabinete, či stiahne jeho kandidatúru, alebo Slovensko bez ohľadu na negatívne stanovisko výboru bude pokračovať v jeho podpore. Vysvetlil aktuálnu situáciu minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Súdna rada začiatkom januára informovala, že diplomatickou cestou jej doručili písomné stanovisko poradného výboru k Radoslavovi Procházkovi. Výbor v prípade tohto kandidáta vydal negatívne stanovisko. Podľa Súdnej rady SR výbor Procházkovu kandidatúru odmietol, a to "vzhľadom na obavy ohľadne integrity kandidáta, ktoré podľa výboru neboli rozptýlené". Stanovisko výboru v tejto časti neobsahuje podrobnejšie odôvodnenie nad rámec stručnej zmienky o vôli kandidáta vyhnúť sa zdaňovaniu niektorých nákladov jeho prezidentskej kampane v roku 2014, uviedla v januári Súdna rada SR. Zároveň podľa Súdnej rady v stanovisku poradného výboru rozsiahlo opisujú nesporné kvality Procházku, jeho právnu prax, jazykové schopnosti a medzinárodné skúsenosti.

 

Vzhľadom na to, že vláda ešte oficiálne nezaujala stanovisko, nemohla predsedníčka rady Jana Bajánková zatiaľ vyhlásiť nové voľby. Bývalý šéf ústavného súdu Ján Mazák, ktorému v júnovej voľbe na zvolenie za kandidáta chýbal jeden hlas, už avizoval, že sa nových volieb chce zúčastniť. Minister Lajčák dodal, že o téme dnes už hovorili neoficiálne. „Bude treba prijať politické rozhodnutie, padnúť by malo v najbližších dňoch," uviedol. Vysvetlil, že ak by Slovensko trvalo na Procházkovej kandidatúre, definitívne rozhodnutie by padlo v pléna zástupcov členských štátov.

 

Vláda odobrila kandidatúru R. Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu 28. septembra. Túto kandidatúru vzhľadom na Procházkovu politickú minulosť a chyby, ktorých sa dopustil, sprevádzala kritika. Nikto nespochybňoval jeho odbornú pripravenosť, ale spochybňoval sa jeho morálny kredit. Ozvali sa aj hlasy, ktoré prípadný post sudcu v Luxemburgu pre Procházku označili za "trafiku", ktorú mal dostať na základe politických dohôd. To ale expolitik odmietol. Ešte pred rozhodovaním poradného výboru sa Procházka rozhodol k 31. októbru vzdať poslaneckého mandátu aj členstva v strane Sieť, ktorú zakladal.

 

Procházka bol už druhý kandidát, ktorého nám na post dodatočného sudcu odmietli. Mária Patakyová neprešla výberom pre neznalosť francúzštiny - pracovného jazyka súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona