Lajčák predstavil témy summitu lídrov EÚ v Bruseli

NETKY.SK • 18 Október 2016, 12:41 • 2 min
Lajčák predstavil témy summitu lídrov EÚ v Bruseli

LUXEMBURG - Obchodná dohoda s Kanadou, vzťahy s Ruskom, situácia v Sýrii a migrácia, to sú hlavné témy dnešného zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu. Spektrum tém, ktoré zároveň predstavujú program nadchádzajúceho summitu únijných lídrov v Bruseli, predstavil dnes slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

O obchodnej dohode s Kanadou (CETA) momentálne rokujú ministri zodpovední za obchod. Problémom zostáva valónsky nesúhlas s podpisom dohody, na ktorom sa zatiaľ nič nezmenilo.
"Pokiaľ ide o Belgicko, tam dnes k výsledku nedospejeme a ak sa rozhodne, tak na summite Európskej rady," uviedol Lajčák. Podobne, až počas summitu, očakáva rozuzlenie v tejto otázke aj belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders.


Dôležitou témou summitu budú vzťahy s Ruskom a s tým súvisiace dianie v Sýrii. V pondelok v prijali šéfovia diplomacií EÚ vyhlásenie, ktorým vyzývajú sýrsku vládu a jej podporovateľov, aby ukončili bombardovanie Aleppa, umožnili vjazd humanitárnych konvojov do mesta a snažili sa o politické riešenie konfliktu v Sýrii.


V centre pozornosti politických špičiek zostáva migračná kríza. Únia má záujem užšie spolupracovať so severoafrickými štátmi a uzavrieť s nimi dohody, ktoré predídu eskalácii migračnej krízy. Pozitívnym príkladom je Tunisko, s ktorým začala Európska komisia minulý týždeň rokovať o liberalizácii vízovej povinnosti a vracaní nelegálnych migrantov.


Lajčák avizoval, že lídri EÚ budú počas summitu v Bruseli, ktorý sa bude konať vo štvrtok a piatok, hovoriť aj o implementácii bratislavskej "cestovnej mapy" a o revízii viacročného európskeho rozpočtu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies