Lajčák predstavil svoje priority ako predseda Valného zhromaždenia OSN

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 07:33 • 2 min
Lajčák predstavil svoje priority ako predseda Valného zhromaždenia OSN

NEW YORK - Rozhovorom s ministrom zahraničných vecí Kuvajtu šejkom Sabahom Al-Khalidom Al-Sabahom sa začal štvrtkový (1. júna) program ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Stretnutie priamo nadviazalo na včerajšiu voľbu predsedu Valného zhromaždenia OSN, ktorým sa stal šéf slovenskej diplomacie.

Hlavnou témou rokovania ministrov bola situácia na Blízkom východe a v Sýrii a Iraku s dôrazom na úlohu Organizácie spojených národov.

 

Práve túto tému – prevenciu a riešenie konfliktov - M. Lajčák označil za jednu zo svojich priorít vo funkcii predsedu 72. VZ OSN. „Tak Slovensko ako aj Kuvajt veria na úlohu preventívnej diplomacie a mediácie pri riešení kríz. Osobitne oceňujem úlohu, ktorú vaša krajina zohráva v prípade Sýrie a Jemenu, kde nielen využívate mediáciu, ale angažujete sa aj v humanitárnej oblasti,“ povedal M. Lajčák.

 

Kuvajt, ktorý ašpiruje na miesto nestáleho člena BR OSN v rokoch 2018/2019, je významnou donorskou krajiny pre konfliktmi sužované štáty regiónu – v uplynulých rokoch zorganizoval 3 darcovské konferencie pre Sýriu s celkovým prísľubom bezmála 8 miliárd dolárov, a do Jemenu sám poskytol humanitárnu pomoc v hodnote viac ako 100 miliónov dolárov.

 

Priority predsedníctva vo Valnom zhromaždení OSN s dôrazom na krízy medzinárodného charakteru boli aj témou stretnutia M. Lajčáka s ministrom zahraničných vecí Rumunska Teodorem Melescanuom. V tomto kontexte vyslovil rumunský partner plnú podporu iniciatívam o zabezpečenie mieru vo svete s dôrazom na prevenciu radikalizácie vedúcej k extrémizmu.

 

Rumunsko sa v súčasnosti zapája do 10 mierových operácií OSN. Ministri diskutovali aj o téme reforiem systému OSN smerujúcich k efektívnejšiemu používaniu existujúcich mechanizmov. 

 

Minister sa na pôde OSN stretol aj s námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre Valné zhromaždenie a zabezpečenie konferenčných služieb Catherine Pollardovou a s jej zástupcom Movsesom Abelianom, s ktorými diskutoval o logistických aspektoch výkonu funkcie predsedu 72. VZ OSN, ako aj s námestníkom generálneho tajomníka OSN pre právny štát a bezpečnostné inštitúcie Dmitrijom Titovom, ktorému sa pri príležitosti ukončenia jeho pôsobenia v tejto funkcii poďakoval za výbornú spoluprácu počas uplynulých vyše 10 rokov najmä v oblasti reformy bezpečnostného sektora.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies