Lajčák predstavil Slovensko na Harvarde ako úspešnú krajinu

NETKY.SK • 8 November 2013, 12:29 • 2 min
Lajčák predstavil Slovensko na Harvarde ako úspešnú krajinu

BOSTON - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák predstavil Slovensko na pôde Harvardovej univerzity v Bostone ako úspešnú krajinu, ktorá sa nachádza v jadre európskej integrácie ako aktívny člen eurozóny a Schengenu. Lajčák týmto svojím vystúpením ukončil vo štvrtok pracovnú návštevu v USA, informoval dnes Tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí SR.

slovakia

left justify in out

Na prednáške minister prezentoval aktuálnu politiku EÚ a jej ciele, vrátane ďalšieho rozširovania o krajiny západného Balkánu. V tejto súvislosti zanalyzoval pozitíva a negatíva jednotlivých krajín tohto regiónu a ich šance integrovať sa do únie za podmienky splnenia požadovaných kritérií.

Rovnako hovoril o krajinách Východného partnerstva a nadchádzajúcom summite v litovskom Vilniuse. Poukázal aj na nevyhnutnosť úzkej spolupráce medzi úniou a Spojenými štátmi, hlavne čo sa týka ich zodpovedného prístupu k riešeniu viacerých konfliktov. 

"Ruka v ruke by sme mali spoločne riešiť regionálne, ako aj globálne problémy," zdôraznil Lajčák. Ako príklad uviedol Blízky východ, kde hrajú vedúcu úlohu USA. EÚ zasa na západnom Balkáne a v krajinách Východného partnerstva. V rámci neformálneho okrúhleho stola potom diskutoval so študentmi a profesormi Harvardu.

Slovenský minister si takisto prezrel Cambridgeské inovačné centrum (CIC). S jeho najvyšším predstaviteľom Timom Roweom rokoval o možnostiach zapojenia slovenských start-upových spoločností do aktivít tejto inštitúcie s cieľom podporiť rozvoj inovácií a znalostnej ekonomiky v SR.

Centrum, ktoré sídli v Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT), je globálnym lídrom v podpore rozvoja inovácií. Sústreďuje komunitu inovatívnych podnikateľov a sprostredkováva im najnovšie poznatky a trendy v tejto oblasti, vrátane možností získavania rizikového kapitálu potrebného pre financovanie start-upových spoločností.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies