Lajčák: Pre SR je úspech, že Srbsko za pol roka otvorilo 4 prístupové kapitoly

NETKY.SK • 14 December 2016, 08:25 • 2 min
Lajčák: Pre SR je úspech, že Srbsko za pol roka otvorilo 4 prístupové kapitoly

BRUSEL - Počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa podarilo otvoriť ďalšie štyri kapitoly v prístupových rokovaniach so Srbskom a jednu z nich už aj uzavrieť. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák to uviedol dnes večer po skončení medzivládnej konferencie EÚ-Srbsko v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti venovali aj politike rozširovania a pokroku krajín ašpirujúcich na členstvo, ktorými sú Turecko, Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Macedónsko, Srbsko a Kosovo.

 

Slovenské predsedníctvo sa netajilo ambíciami otvoriť za šesť mesiacov svojho pôsobenia čo najviac kapitol v rokovaniach s kandidátskymi krajinami. Začiatok predsedníctva SR v júli bol v znamení otvorenia dvoch nových kapitol v rokovaniach so Srbskom - kapitoly č. 23 (súdnictvo a základné práva) a kapitoly č. 24 (spravodlivosť, sloboda a bezpečnosť).

 

Dnes bolo na programe otvorenie ďalších troch kapitol, čím by sa celkový počet zvýšil na sedem, podarilo sa však otvoriť iba dve. Kapitola č. 26 (kultúra a vzdelávanie) zostala pripravená na budúcu medzivládnu konferenciu EÚ-Srbsko v roku 2017. Otvorené boli kapitoly č. 5 (verejné obstarávanie) a č. 25 (veda a výskum), pričom posledná menovaná bola hneď vzápätí predbežne uzavretá ako prvá z celkove 35 kapitol.

 

Lajčák pre TASR zdôraznil, že z pohľadu nášho predsedníctva dnešné otvorenie menšieho počtu kapitol v rokovaniach so Srbskom nie je neúspechom.

 

"Z pohľadu slovenského predsedníctva môžeme byť veľmi spokojní s tým, že sa podarilo otvoriť štyri kapitoly. S nikým iným sa taký počet kapitol nepodarilo otvoriť," zhodnotil Lajčák spätne polročné šéfovanie v Rade EÚ. Spresnil, že v prístupovom procese je vždy dôležitejšia kvalita uzavretých kapitol ako kvantita tých otvorených, a dodal, že až uzavretie niektorej z kapitol znamená, že kandidát splnil požadované európske štandardy.

 

Lajčák odmietol prezradiť, ktoré z členských krajín EÚ boli proti otvoreniu kapitoly č. 26 v prístupových rokovaniach so Srbskom, keďže sa domnieva, že "veci z vnútornej európskej kuchyne sa nepatrí vynášať". Už v pondelok však svoj nesúhlas vyjadrilo Chorvátsko, ktoré požaduje zlepšenie postavenia chorvátskej menšiny v susednom Srbsku. Dnes sa k tomuto postoju údajne pridalo aj Bulharsko a Rumunsko, ktoré chcú záruky ohľadne používania cirkevného jazyka pre svoje menšiny žijúce na území Srbska.

 

Srbský premiér Aleksandar Vučič sa na dnešnom ceremoniáli otvárania nových kapitol nezúčastnil. Eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn uviedol, že nejde o neštandardný prístup, zatiaľ čo Lajčák pripomenul, že išlo ministerskú, a nie premiérsku konferenciu.

 

Srbská ministerka zodpovedná za vyjednávanie s EÚ Jadranka Joksimovičová zdôraznila, že jej krajina si chce udržať súčasnú dynamiku prístupového procesu. "Nie preto, aby sme uspokojili požiadavky Bruselu, ale aby sme pokračovali v národnom záujme reformovať našu spoločnosť a krajinu," uviedla.

 

Joksimovičová tiež priznala, že srbská delegácia očakávala dnes otvorenie troch nových kapitol. Dodala, že môže hovoriť o rozčarovaní, ale Srbsko bude pokračovať na svojej európskej ceste. Zároveň odmietla menovať "vinníkov" tejto situácie, ale zdôraznila, že na dobrú regionálnu spoluprácu treba mať partnerov.

 

Krátko po predstavení integračného pokroku Srbska nasledovala aj medzivládna konferencia EÚ-Čierna Hora. Lajčák pri tejto príležitosti oznámil otvorenie dvoch nových kapitol v prístupových rokovaniach - kapitoly č. 11 (poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka) a kapitoly č. 19 (telekomunikácie a informačné technológie). Dodnes mala Čierna Hora otvorených 26 prístupových kapitol a uzavreté dve.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona