Lajčák: Pre EÚ je neprípustné, aby sa KĽDR správala ako malý výtržník

NETKY.SK • 12 Marec 2013, 10:59 • 2 min
Lajčák: Pre EÚ je neprípustné, aby sa KĽDR správala ako malý výtržník

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ sa na dnešnom stretnutí v Bruseli venovali dvom strategickým partnerom únie, Rusku a Japonsku, ale informovali sa aj o situácii v krajinách južného susedstva, v Afrike či Ázii, kde najnovšie narastá napätie medzi Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) a Južnou Kóreou.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po ukončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti uviedol, že dnes nebola venovaná špeciálna pozornosť situácii na Kórejskom polostrove, avšak pozícia EÚ je viac ako jasná.

"Kladieme dôrazný apel na severokórejský režim, aby sa správal v súlade s medzinárodnou praxou a medzinárodnými štandardmi," uviedol Lajčák. A dodal, že pre EÚ je neakceptovateľný postoj KĽDR, ktorá sa správa ako akýsi malý výtržník, keď sa všetkým vyhráža.

"To je neprípustné," konštatoval v tejto súvislosti Lajčák. Uviedol, že spolu so svojimi rezortnými kolegami debatovali o tom aká má byť politika EÚ voči Rusku. Tejto téme sa budú venovať aj lídri EÚ na summite únie koncom tohto týždňa.

Druhou vážnou témou boli diskusie o Japonsku, lebo EÚ očakáva, že 25. marca počas summitu EÚ - Japonsko otvorí dlhoočakávané rokovania o Dohode o voľnom obchode, čo by znamenalo nemalý ekonomický prínos pre obe strany.

Diplomati EÚ sa dotkli aj ďalších dôležitých tém. Šéfka európskej diplomacie ich informovala o rokovaniach s Iránom na tému jadrového programu, bol predstavený najnovší stav vzťahov medzi Srbskom a Kosovom, situácia v Moldavsku po páde vlády, vývoj situácie v Mali a v krajinách južného susedstva (Egypt, Líbya, Tunisko).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies