Lajčák: Pozícia EÚ voči anexii Krymu je stála rovnaká

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 18:51 • 2 min
Lajčák: Pozícia EÚ voči anexii Krymu je stála rovnaká

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí Európskej únie v rámci dnešného pracovného stretnutia v Bruseli nerokovali o situácii na Ukrajine, avšak EÚ - s ohľadom na prvé výročie ruskej anexie polostrova Krym - zopakovala svoje stanovisko k tejto udalosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v tejto súvislosti upozornil, že stále platí oficiálna pozícia EÚ, ktorá je známa z doteraz prijatých dokumentov.
     

"Čiže považujeme anexiu Krymu za porušenie medzinárodného práva, neuznávame to, uznávame Ukrajinu v jej pôvodných medzinárodne uznaných hraniciach," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.
     

Na otázky novinárov, či európski diplomati "pripravujú pôdu" pre možné rozšírenie sankcií EU voči Rusku, Lajčák uviedol, že netreba predbiehať udalosti. Pripomenul, že o tejto téme, ak bude treba, budú rozhodovať premiéri a prezidenti na júnovom summite EÚ.
     

Lajčák však priznal, že popri oficiálnych debatách sa vedú aj neformálne diskusie a že medzi členmi únie sú rôzne prístupy. Na jednej strane sú krajiny, ktoré tvrdia, že sankcie proti Rusku musia byť rozšírené už teraz. Iné krajiny zas trvajú na tom, že ekonomické sankcie postihujúce Rusko vypršia až v júli a preto sa nimi až do júnového vrcholného stretnutia lídrov EÚ netreba zaoberať.
     

Lajčák pripomenul, že pozícia SR je taká, že treba dať šancu na realizáciu dohôd známych ako Minsk II. To znamená, že naša krajina nepatrí medzi zástancov myšlienky, že už teraz v marci treba prijať nové reštriktívne opatrenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies