Lajčák považuje za normálne, že Irán sa otvára

NETKY.SK • 18 Február 2016, 11:07 • 2 min
Lajčák považuje za normálne, že Irán sa otvára

BRATISLAVA – Slovensko by malo využiť príležitosť, ktorú ponúka trh v Iráne. Myslí si to minister zahraničných vecí a európskych príležitostí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

„Irán je obrovský trh, ktorý je poznamenaný dlhoročnými sankciami, je nenasýtený,“ odpovedal v rozhovore pre agentúru SITA na otázku, či vidí možnosť pre Slovensko, aby ekonomicky v Iráne pôsobilo. Podotkol, že Slovensko zrušenie sankcií víta a označil to za víťazstvo medzinárodnej diplomacie.

 

„Považujem za normálne, že Irán sa teraz otvára a jednotlivé krajiny sa snažia identifikovať svoje ekonomické príležitosti,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. Pripomenul, že počas svojej návštevy Iránu pred dvoma rokmi hovoril o politických východiskách, pripravili sa základné dokumenty a zmluvy. „Nedávno tam bol minister financií Peter Kažimír s veľkou podnikateľskou delegáciou a vrátil sa aj s niektorými konkrétnymi projektmi, ktoré uskutočňujeme. Je to naozaj správne a myslím si, že naša diplomacia urobila v otázke Iránu dobrú robotu. Verím, že naši podnikatelia uvidia plody tej práce,“ vyjadril presvedčenie Lajčák.

 

Spojené štáty americké a Európska únia 16. januára oznámili po rokovaniach vo Viedni zrušenie sankcií uvalených na Irán. Stalo sa tak po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil záväzky vyplývajúce z vlaňajšej historickej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami. Irán sa stiahnutím ochromujúcich medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie. Implementácia jadrovej dohody prišla 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.

 

Po uvoľnení sankcií iránsky prezident Hasan Rúhání začal svoje európske turné, koncom januára navštívil Taliansko a Francúzsko. V Taliansku uzavrel niekoľko obchodných zmlúv, ktoré sú podľa premiéra Mattea Renziho iba začiatkom ďalšej spolupráce. Talianske štátne železnice súhlasili, že pomôžu Iránu vystavať metro a rýchlostnú trať. Ostatné zmluvy sa týkali lodnej prepravy, ťažby ropy a zemného plynu, banskej činnosti a poľnohospodárstva. Rúhání pokračoval vo Francúzsku, kde podpísal niekoľko bilaterálnych dohôd, vrátane dohody s európskym koncernom Airbus o dodávke 118 lietadiel pre iránske aerolínie. Rúhání má tiež v pláne oficiálnu návštevu Belgicka a Rakúska. Návšteva by sa mala uskutočniť koncom marca a začiatkom apríla. Očakáva sa, že iránsky prezident využije návštevu Belgicka aj na návštevu európskych inštitúcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona