Lajčák: Podujatie k Benešovým dekrétom na pôde europarlamentu nemalo logiku

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 18:11 • 2 min
Lajčák: Podujatie k Benešovým dekrétom na pôde europarlamentu nemalo logiku

BRUSEL - Podujatie kriticky zamerané voči Benešovým dekrétom, ktoré sa v utorok konalo na pôde Európskeho parlamentu (EP) v klube Európskej ľudovej strany (EĽS), bolo podivné.

slovakia

left justify in out

"Nerozumiem mu, lebo nemalo logiku," reagoval pre TASR šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Jej organizátormi boli dvaja europoslanci, Zoltán Bagó (Fidesz) z Maďarska a europoslanec za SR Alajos Mészáros (SMK). Na toto podujatie, okrem Meszárosa, ktorý však zastupoval záujmy maďarskej menšiny, neboli pozvaní žiadni slovenskí odborníci na túto oblasť a ani ďalší europoslanci zo SR.

Podľa Lajčáka ide o dobíjanie sa do otvorených dverí, keďže medzi Slovenskom a Maďarskom už dlhší čas existuje otvorený rozhovor o všetkých otázkach. "Takže nie je potreba na to, aby absenciu dialógu medzi štátmi nahradzoval nejaký dialóg na pôde Európskeho parlamentu," podotkol.

Rovnako za absurdné považuje, aby niekto akciu nazval diskusiou, avšak vylúčil z nej druhú, teda slovenskú stranu. "Ešte absurdnejšie mi príde zdôvodnenie, že slovenskí účastníci budú pozvaní po tom, keď Slovensko splní to, čo od neho požaduje Maďarsko. Tak o čom potom bude diskusia? To si niektorí ľudia predstavujú tak, že nám nadiktujú, čo máme urobiť a keď povieme - "Áno, pane," tak nám potom láskavo dovolia sa vyjadriť?" uviedol minister.

Europoslankyňa za Smer-SD Katarína Neveďalová v utorok pre TASR uviedla, že na podujatí boli traja odborníci z Maďarska, ktorí prezentovali svoje názory na Benešove dekréty, pričom slovenská strana nedostala žiaden priestor na vyjadrenie. Podľa jej slov organizátori tvrdili, že má ísť o slovensko-maďarský dialóg, ale až po tom, ako slovenská strana v súvislosti s Benešovými dekrétmi splní podmienky, ktoré požaduje Maďarsko. "Takto dialóg naozaj nevyzerá," zdôraznil Lajčák.

Na adresu Meszárosa poznamenal, že to, ako koná, je otázkou jeho svedomia a charakteru. Pripomenul, že v časoch, keď bol veľvyslancom SR v zahraničí (vo Švédsku, pozn. TASR), nemal žiadny problém v zastupovaní Slovenska, pričom dnes nemá žiadny problém, aby na svoju krajinu kydal. "Pre mňa to nie je osobná záležitosť, ale z takých ľudí mám veľmi zlý pocit," konštatoval.

Opätovne zopakoval, že Slovensko a Maďarsko vedie dialóg o všetkých témach, pričom žiadna z nich nepodlieha tabu. "Každej sa venujeme primeraným spôsobom na primeranej úrovni. O niektorých hovoríme viac, o niektorých menej, ale nikto nestrká hlavu do piesku pred žiadnou otázkou," dodal šéf slovenskej diplomacie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies