Lajčák podporuje vytvorenie zberných táborov pre migrantov v Líbyi

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 12:03 • 2 min
Lajčák podporuje vytvorenie zberných táborov pre migrantov v Líbyi

BRUSEL/BRATISLAVA – Z pohľadu Európskej únie by bolo dobré mať na území Líbye zberné tábory pre migrantov, ale Tripolis na to zatiaľ nedal súhlas, vyhlásil dnes v Bruseli slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Práve migrácia a obrana sú hlavnými témami dnešného zasadnutia šéfov diplomacií členských štátov EÚ. "Z pohľadu Európskej únie by bolo dobré mať takéto tábory, kde by sa jasne zistilo, kto sú tí ľudia, čo žiadajú a či spĺňajú podmienky na to, aby im bol udelený azyl," uviedol Lajčák.

 

Sám túto myšlienku tiež podporuje, ale dodal, že Líbya by na to musela dať súhlas, čo sa ešte nestalo. Únia v Líbyi priamo komunikuje a podporuje vládu národnej jednoty na čele s premiérom Fájizom Sarrádžom. Východ krajiny ovláda a hlavnú vojenskú silu ale predstavuje generál Chalífa Haftár.

 

"Pani Mogheriniová s ním nekomunikuje, ale som presvedčený, že niektoré krajiny EÚ s ním majú kontakt. Je reálnym faktorom, reálnou silou," vyhlásil slovenský minister. Lajčák doplnil, že členské štáty sa dohodli na komunikácii so všetkými aktérmi v Líbyi vrátane Haftára.

 

Jedným z bodov dnešného zasadnutia je aj obrana. EÚ chce lepším spôsobom riadiť svoje vojenské výcvikové misie. Ministri obrany a zahraničných vecí preto zrejme schvália návrh na vytvorenie spoločného riadiaceho a plánovacieho vojenského strediska EÚ, ktoré bude podliehať európskej diplomatickej službe.

 

Ministri budú tiež rokovať s ministrom zahraničných vecí Egypta Sámihom Hasanom Šukrím. Ďalšou témou bude rozširovanie EÚ na Balkáne, ktorý minulý týždeň navštívila vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Federica Mogheriniová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona