Lajčák podporuje projekt Trojmoria, ktorý má zlepšiť prepojenosť infraštruktúry regiónov medzi krajinami

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 06:45 • 2 min
Lajčák podporuje projekt Trojmoria, ktorý má zlepšiť prepojenosť infraštruktúry regiónov medzi krajinami

BRUSEL - Slovenská republika víta iniciatívu Trojmoria, ak bude v súlade s aktivitami a cieľmi EÚ a pomôže lepšiemu prepájaniu dvanástich krajín tohto neformálneho zoskupenia napríklad v infraštruktúre.

slovakia

left justify in out

Uviedol to včera šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Minister po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli uviedol, že SR podporuje každú regionálnu spoluprácu, ktorá má za cieľ zlepšiť infraštrukturálne prepojenia daného regiónu. Reagoval tak na otázku, ako sa slovenská diplomacia stavia k iniciatíve, ktorá bola predstavená na nedávnom summite vo Varšave.

 

Úlohou iniciatívy troch morí je posilnenie väzieb najmä na osi sever-juh v regióne medzi dvanástimi krajinami v priestore medzi Baltickým, Jadranským a Čiernym morom. Tento aspekt, ako upozornil Lajčák, podporuje aj slovenská strana. Slovami, že my na Slovensku "netrpíme paranojou" Lajčák odmietol širší geopolitický význam, ktorý niektorí pozorovatelia pripisujú tomuto projektu. Upozornil pritom, že všetky aktivity Trojmoria musia byť v súlade s politikou EÚ.

 

"Zároveň je našou podmienkou, aby všetky tieto aktivity boli komplementárne s prácou EÚ, to znamená, aby boli súčasťou európskych aktivít. Boli by sme proti tomu, aby čokoľvek bolo vnímané ako istá alternatíva," odkázal Lajčák. Dodal, že prezident SR Andrej Kiska na summite Trojmoria vo Varšave pomenoval očakávania našej krajiny v súvislosti s touto iniciatívou.

 

A tie sú najmä v tom, že pokiaľ to bude priestor kompatibilný s cieľmi EÚ a jeho cieľom bude zlepšenie infraštruktúry (dopravnej a energetickej), tak SR chce byť jeho súčasťou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona