Lajčák podporil Globálny pakt pre životné prostredie

NETKY.SK • 26 September 2018, 18:46 • 2 min
Lajčák podporil Globálny pakt pre životné prostredie

NEW YORK - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák vystúpil v utorok na pôde Kolumbijskej univerzity v New Yorku, kde vyjadril podporu Globálnemu paktu pre životné prostredie. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

slovakia

left justify in out

Lajčák vystúpil s prednáškou s názvom "Úloha diplomacie v rámci Globálneho paktu pre životné prostredie". Poukázal v ňom na spojitosť medzi klimatickými zmenami, bezpečnosťou a stabilitou.

 

Klimatické zmeny majú podľa slovenského ministra priame i nepriame dopady na medzinárodnú bezpečnosť, ohrozujú ľudí, ktorí sa ocitnú v zraniteľných situáciách, posilňujú environmentálny tlak, riziko katastrof, nútia obyvateľov k vysídľovaniu a zhoršujú hrozbu sociálnych a politických nepokojov.

 

"Len v tomto roku pocítili milióny ľudí, neďaleko odtiaľto, devastačné účinky hurikánu. Mnohé africké krajiny zasa sužujú po desaťročia extrémne suchá," uviedol šéf slovenskej diplomacie, ktorý uplynulý rok pôsobil ako predseda 72. Valného zhromaždenia OSN.

 

Globálny pakt pre životné prostredie Lajčák ocenil ako nový environmentálny nástroj, ktorý má zlepšiť spojitosť medzinárodných nástrojov v danej oblasti a uľahčiť ich efektívnu implementáciu na úrovni jednotlivých krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies