Lajčák počas Chorvátskeho fóra diskutoval o migrácii aj energetike

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 14:05 • 2 min
Lajčák počas Chorvátskeho fóra diskutoval o migrácii aj energetike

BRATISLAVA/DUBROVNÍK - O otázkach energetickej bezpečnosti, migrácie, aktuálnych medzinárodných témach, ale aj o blížiacom sa predsedníctve Slovenska v Rade Európskej únie diskutoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák s viacerými partnermi na sérii bilaterálnych rokovaní počas Chorvátskeho fóra v Dubrovniku.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor rezortu.


S holandským rezortným kolegom Bertom Kondersom hovoril šéf slovenskej diplomacie najmä o prípravách oboch krajín na prebratie polročného predsedníctva v Rade EÚ. Holandsko, Slovensko a Malta tvoria tzv. Trio po sebe nasledujúcich krajín, ktoré spoločne pripravujú program a priority pre agendu EÚ na 18 mesiacov. S ministrom Koendersom sa zhodli, že prípravy napredujú podľa plánu a dohodli kalendár ďalších krokov na úrovni štátnych tajomníkov, ministrov i premiérov. Vymenili si tiež názory na to, čo vnímajú ako najväčšie výzvy pre EÚ i pre jednotlivé predsednícke krajiny. Ministri sa zaoberali aj aktuálnymi európskymi otázkami ako je situácia v Grécku či riešenie migračnej krízy. Lajčák vysvetlil postoj Slovenska k riešeniu problému presídľovania utečencov, ktorí už sú na území EÚ a zdôraznil, že Slovensko je za prístup postavený na zodpovednosti a solidarite. Zároveň však poukázal aj na potrebu zlepšiť ochranu vonkajších hraníc únie i nutnosť riešiť príčiny migrácie, nielen jej následky. Išlo o prvú bilaterálnu schôdzku oboch ministrov od októbra 2014, keď sa Koenders postavil na čelo holandskej diplomacie.


Minister zahraničia Lajčák v Dubrovníku rokoval aj s námestníčkou ministra zahraničných vecí USA Victoriou Nulandovou. Prebrali hlavné otázky súčasného zahranično-politického vývoja s dôrazom na krízové oblasti ako je Sýria, Líbya a Ukrajina. Pozornosť zamerali aj na dianie v krajinách západného Balkánu, Východného partnerstva a na bezpečnosť trans-atlantického priestoru.


Špecifickej oblasti energetickej bezpečnosti sa Lajčák venoval v rozhovore s osobitným vyslancom a koordinátorom amerického rezortu zahraničia pre otázky energetiky Amosom Hochsteinom. Obaja sa zhodli, že energetická bezpečnosť krajín úzko súvisí s národnou bezpečnosťou. Šéf slovenskej diplomacie podčiarkol dôležitosť diverzifikácie zdrojov a trás najmä v prípade zásobovania krajín EÚ plynom a ropou a prezentoval projekt Eastring, ktorý má prispieť k väčšej nezávislosti štátov na východe a juhovýchode EÚ v oblasti zásobovania plynom.


Na rokovaní s nórskym rezortným kolegom Borgem Brendem sa Lajčák sústredil na dianie na Ukrajine a vzťahy s Ruskom. Ministri prediskutovali najnovší vývoj na východe Ukrajiny aj reformné úsilie ukrajinskej vlády. Venovali sa tiež situácii v krajinách západného Balkánu, ktoré sa snažia získať členstvo v Európskej únii a kde sa v rámci predvstupovej pomoci intenzívne angažuje Slovensko, ale aj Nórsko, hoci nie je členom EÚ.


Šéf rezortu diplomacie absolvoval aj stretnutie s kosovským vicepremiérom a ministrom zahraničných vecí Hašimom Thačim. Lajčák zdôraznil, že pre naplnenie európskej perspektívy Kosova je dôležité pokračovanie reformného procesu ako aj pokrok v dialógu Prištiny a Belehradu o normalizácii vzťahov.

 

V Dubrovníku prebiehal 10. ročník Chorvátskeho fóra, kde predstavitelia viac ako 30 štátov a desiatky medzinárodných organizácií diskutovali o nových podobách rozvojovej pomoci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies