Lajčák píše v Huffington Post o podpore mieru a stability v Južnom Sudáne

NETKY.SK • 29 September 2016, 13:38 • 2 min
Lajčák píše v Huffington Post o podpore mieru a stability v Južnom Sudáne

NEW YORK - Na potrebu zintenzívnenia podpory pre Južný Sudán ako najmladšieho člena medzinárodného spoločenstva, ako aj na úlohu Slovenska pri jeho stabilizácii poukázal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vo svojom článku, publikovanom v internetových novinách The Huffington Post.

slovakia

left justify in out

Južný Sudán sa stal najnovším členom OSN pred piatimi rokmi po viac ako dvoch desaťročiach občianskej vojny. Nový štát mal pred sebou enormné úlohy napríklad pri zaisťovaní mieru a bezpečnosti i budovaní inštitúcií - a naďalej čelí veľkým význam. Hoci jeho zahraniční partneri a medzinárodné organizácie krajinu podporili aj v oblasti reforiem bezpečnostného sektora (SSR), ich nedokončenie spolu s politickými rozpormi, slabými štátnymi inštitúciami a krajnou chudobou prispeli k najnovšiemu vzplanutiu násilností, konštatuje Lajčák.

 

Šéf slovenskej diplomacie v článku nazvanom "Podpora mieru a stability v Južnom Sudáne" pripomenul, že Slovensko už dlho podporuje túto africkú krajinu a jej obyvateľov. Južný Sudán si stanovilo za prioritnú pri svojej oficiálnej rozvojovej a humanitárnej pomoci. Slovenské rozvojové a humanitárne organizácie pomáhajú najchudobnejším a najzraniteľnejším v Južnom Sudáne už desať rokov: okrem iného budujú a prevádzkujú zdravotnícke zariadenia v odľahlých oblastiach ako Terekeka, Mapuordit, Rumbek a Maria Lou, očkujú matky a deti v utečeneckých táboroch v Džube, pomáhajú malým farmárom vo Wau zvýšiť poľnohospodársku produkciu či ponúkajú mladým ľuďom štipendiá pre štúdium na slovenských univerzitách.

 

Dôležitou oblasťou je tiež výmena skúseností, pričom SR je naďalej odhodlaná pomáhať Južnému Sudánu, na čo nedávno vyčlenila dodatočných 600.000 eur určených najmä na humanitárnu pomoc.

 

Lajčák zdôraznil, že medzinárodné i regionálne systémy na podporu reforiem bezpečnostného sektora boli vytvorené - a aby v Južnom Sudáne uspeli, musí existovať politická vôľa i dlhodobá vízia budovania bezpečnostného sektora schopného krajinu spájať, nie rozdeľovať. Polícia i armáda by totiž mohli poslúžiť na posilnenie jednoty, ak budú inkluzívnymi a profesionálnymi zbormi.

 

Slovenský minister dodal, že vyzdvihuje tému SSR ako dôležitú zložku rozvoja, mieru a bezpečnosti, pretože bezpečné prostredie je potrebné na vytvorenie dôvery pre investície a vznik ideálnych podmienok na rozvoj. Rozvoj nie je možný bez trvalého mieru a bezpečnosti, na druhej strane mier a bezpečnosť sú len dočasné bez uplatnenia iných rozvojových programov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies