Lajčák otvoril v Bruseli dočasnú budovu Stáleho zastúpenia SR pri EÚ

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 12:21 • 2 min
Lajčák otvoril v Bruseli dočasnú budovu Stáleho zastúpenia SR pri EÚ

BRUSEL/BRATISLAVA - Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák dnes oficiálne otvoril dočasnú budovu Stáleho zastúpenia Slovenskej republiky pri Európskej únii v Bruseli. Prenájom novej budovy potrvá tri roky a tieto priestory budú slúžiť najmä potrebám predsedníctva SR v EÚ v druhej polovici roka 2016.

slovakia

left justify in out

Po troch rokoch sa slovenská diplomacia z prenajatých priestorov vysťahuje do pôvodného objektu Stáleho zastúpenia, ktorý je od roku 1998 majetkom SR a z dôvodov havarijného stavu prejde počas tohto obdobia rozsiahlou rekonštrukciou a modernizáciou.

 

Lajčák zdôraznil, že Stále zastúpenie by nemalo sídliť viac ako tri roky v novej budove. To je najkratšie obdobie, ktoré pri podobných zmluvách belgické zákony pripúšťajú. Dovtedy chcú pôvodnú budovu zrekonštruovať na potreby modernej doby, pričom rekonštrukčné práce vyjdú slovenskú stranu oveľa menej než kúpa novej budovy.

"Je to významný míľnik v rámci príprav na naše predsedníctvo v Európskej únii. Toto bude naše hlavné zázemie, náš kapitánsky mostík, z ktorého bude Slovensko riadiť procesy v EÚ," povedal Lajčák po prestrihnutí pásky v novej budove.

 

Podľa jeho slov bude v nových priestoroch pôsobiť do 190 slovenských diplomatov a expertov, čo je takmer dvojnásobný počet súčasného personálu v Bruseli. V tejto budove sa bude odohrávať ťažisko operatívnych aktivít súvisiacich s výkonom predsedníctva. Pripomenul, že počas tohto obdobia budú Slováci predsedať okolo stovke pracovných skupín a expertných formátov.

 

"Dúfam, že aj po mnohých rokoch sa bude pre nás táto budova spájať s pozitívnymi emóciami, že to bolo úspešné predsedníctvo," uviedol Lajčák. Zdôraznil, že aj napriek tomu, že rozpočtové možnosti SR sú skromné, dočasné sídlo Stáleho zastúpenia bude spĺňať všetky podmienky na výkon predsedníctva v EÚ a bude dôstojným zázemím pre slovenskú diplomaciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona