Lajčák ohodnotil svoje umiestnenie pri výbere šéfa OSN ako úspech

NETKY.SK • 6 Október 2016, 06:31 • 2 min
Lajčák ohodnotil svoje umiestnenie pri výbere šéfa OSN ako úspech

WASHINGTON - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák ohodnotil svoje umiestnenie pri výbere generálneho tajomníka OSN ako bezprecedentný úspech v histórii slovenskej diplomacie. TASR o tom dnes informoval hovorca slovenského rezortu diplomacie Peter Stano.

slovakia

left justify in out

Miroslav Lajčák po stredajšom oznámení výsledkov hlasovania Bezpečnostnej rady OSN zablahoželal z Washingtonu najúspešnejšiemu kandidátovi, ktorým je niekdajší portugalský premiér a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

 

"Aj keď nie je z Východoeurópskej regionálnej skupiny, z ktorej mal tento raz podľa nepísaných pravidiel pochádzať nový generálny tajomník, v jednotlivých kolách hlasovania získal kontinuálne najväčšiu podporu," uviedol šéf slovenskej diplomacie.

 

"Osobne cítim zadosťučinenie, že spomedzi východoeurópskych kandidátov som skončil na najvyššej priečke, hoci v celkovom poradí je 'len' druhá. V každom prípade predstavuje toto umiestnenie bezprecedentný úspech v histórii slovenskej diplomacie. Dôstojnou účasťou v súťaži o najvýznamnejšiu medzinárodnú pozíciu vo svete sa Slovensko výrazne zviditeľnilo, slovenská diplomacia získala neoceniteľné skúsenosti a som hrdý, že som ako kandidát Slovenskej republiky dosiahol takýto výsledok," povedal Lajčák.

 

Zdôraznil, že si nesmierne váži silnú a jednoznačnú podporu najvyšších ústavných činiteľov SR a všetky aktivity, ktoré vyvinuli v prospech jeho kandidatúry.

 

"Ďakujem aj všetkým občanom SR i partnerom v zahraničí za ich podporu, ktorú mi prejavovali počas celého procesu. Intenzívne som si ju uvedomoval a veľmi si ju vážim," uviedol Lajčák.

 

Slovensko podľa jeho slov viedlo korektnú, transparentnú a pozitívnu kampaň postavenú na obsahu. Kampaň "priniesla veľmi dobrý výsledok, ktorý je úspechom celej našej krajiny", poznamenal minister. "Za týmto úspechom stojí profesionálny tím slovenských diplomatov, bez ktorých tvrdej a neúnavnej práce by takéto finále nebolo možné a ktorým aj touto cestou vyjadrujem úprimné poďakovanie," dodal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

dod



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies