Lajčák: Odsudzujeme pokus o násilný prevrat v Turecku

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 12:08 • 2 min
Lajčák: Odsudzujeme pokus o násilný prevrat v Turecku

BRATISLAVA - Sme radi, že situácia v Turecku, ktoré je dôležitým partnerom pre Európsku úniu, sa stabilizuje.

slovakia

left justify in out

Slovensko odsudzuje pokus o násilný prevrat a prevzatie moci v krajine a plne podporuje demokraticky zvolenú vládu Turecka. Na dnešnej tlačovej besede po zasadaní Rady Národného bezpečnostného analytického centra (NBAC) to povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý tak reagoval na pokus o vojenský prevrat v Turecku. Lajčák zároveň dodal, že v noci poslali Slovákom v Turecku núdzovú SMS, ktorú prijalo približne 4 000 ľudí. Rezort nemá hlásenie, že by boli Slováci v Turecku pri pokuse o prevrat zranení či nezvestní.


Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča Slovákom cestovať do Ankary či Istanbulu. Slovákom v Turecku zároveň odporúča, aby zachovali pokoj, nezapájali sa do verejných zhromaždení a akcií, osobitne v Ankare a Istanbule, a aby obmedzili pohyb po krajine. Lajčák však zdôraznil, že nevidí dôvod na paniku. Situácia v tureckých letoviskách, kde je väčšina slovenských návštevníkov, je podľa neho pokojná a cestovní operátori fungujú normálne. Nemusia teda uvažovať o evakuácii.


Minister vnútra Robert Kaliňák pripomenul, že Turecko je pre nás strategickým bezpečnostným partnerom a aliančným partnerom v NATO. Situácia má podľa neho dva rozmery. Prvým je vplyv na bezpečnostnú situáciu v EÚ, druhý sa týka občanov, ktorí vyhľadávajú Turecko ako dovolenkovú destináciu. V tejto chvíli je podľa Kaliňáka dôležité, aby sa život v Turecku dostal do normálnych koľají. Situácia v dovolenkových destináciách je pokojná. "Chceme vyjadriť podporu demokratickým procesom v Turecku, lebo stabilné Turecko je pre nás mimoriadne dôležité," povedal Kaliňák s tým, že destabilizácia v tejto oblasti by pre nás mohla mať následky. Minister obrany Peter Gajdoš dodal, že situáciu monitorujú a ak by nastali zmeny, urobia opatrenia.


V súvislosti s aktuálnymi vnútropolitickými udalosťami, ktoré sa v noci na dnes udiali v Turecku, najmä v kľúčových mestách Ankara a Istanbul, inicioval riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik zvolanie Rady Národného bezpečnostného analytického centra. Na zasadaní Rady NBAC, ktoré funguje ako analytické pracovisko založené na aktívnej spolupráci v oblasti bezpečnosti a koordinácii prijímaných bezpečnostných opatrení rozhodujúcich štátnych orgánov SR, sa zúčastnili podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a minister obrany SR Peter Gajdoš. Členovia NBAC posúdili a vyhodnotili dostupné informácie z rôznych zdrojov týkajúce sa vývoja v Turecku a analyzovali aktuálny stav v krajine s dôrazom na identifikáciu bezpečnostných hrozieb voči Slovenskej republike a jej občanom. Informoval o tom hovorca SIS Branislav Zvara.


NBAC, ktoré je definované ako analytické, komunikačné a kooperačné pracovisko SIS s celoštátnou pôsobnosťou v oblasti bezpečnostných hrozieb, si aj v tomto prípade dôsledne plní jednu zo svojich hlavných úloh, medzi ktoré patrí príprava komplexných analytických hodnotení bezpečnostných incidentov na základe hlásení prijatých od štátnych orgánov SR, monitorovanie bezpečnostnej situácie v SR a poskytovanie analytických produktov o bezpečnostných hrozbách v SR a voči jej občanom zákonom určeným príjemcom.


Pri pokuse o vojenský prevrat v Turecku zahynulo podľa údajov tamojšej armády 194 ľudí. Medzi obeťami je aj 47 civilistov a 104 vzbúrencov, informoval zastupujúci náčelník generálneho štábu armády Ümit Dündar, ktorého vyhlásenie prevzala agentúra DPA. Zahynulo aj 41 policajtov a dvaja vojaci, ktorí sa na pokuse o prevrat nepodieľali.
Tureckí vládni predstavitelia vyhlasujú, že pokus armádnej frakcie prevziať moc v krajine sa podarilo zmariť. Prezident Erdogan však počas svojho ranného vystúpenia na Atatürkovom letisku v Istanbule priznal, že situácia v blízkosti prezidentského paláca v Ankare, kde údajne lietadlá zhadzovali bomby, je stále problematická. Turecký premiér Binali Yildirim vyhlásil, že "situácia je v prevažnej miere pod kontrolou", a zvolal nadnes mimoriadne zasadnutie parlamentu. V priebehu noci došlo najmä v hlavnom meste Ankara a Istanbule k početným nepokojom, výbuchom a útokom vzdušných síl.


Erdoganova kancelária vydala vyhlásenie, podľa ktorého je najnovší pokus o zvrhnutie demokraticky zvolenej vlády v Turecku dielom skupiny v rámci armády, konajúcej mimo hierarchie velenia. Podľa prezidenta za celou akciou stojí hnutie vplyvného kazateľa Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona