Lajčák: Odpovede na výzvy si vyžadujú spoločný európsky prístup

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 9:11 • 2 min
Lajčák: Odpovede na výzvy si vyžadujú spoločný európsky prístup

VIEDEŇ - Organizácia spojených národov by mala byť v konfliktoch viditeľnejšia a úspešnejšia, než sa jej to momentálne darí. Prevencia konfliktov a mediácia existujúcich sporov preto musí byť prioritou práce OSN v nadchádzajúcom období.

slovakia

left justify in out

V tejto otázke sa jednoducho musíme posunúť dopredu. Povedal to v stredu (26. júla) minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na neformálnom stretnutí s predstaviteľmi niektorých organizácií a inštitúcií so sídlom vo Viedni, ktoré zorganizoval námestník generálneho tajomníka OSN Serge Brammertz.

 

"Budem rád, ak sa nám počas 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN podarí posunúť vpred implementáciu SDGs, dosiahnuť dohodu na prvom širokospektrálnom kompakte k migrácii, posilniť rešpektovanie ľudských práv... to všetko sú témy, ktoré sú kľúčom k udržaniu mieru a bezpečnosti, čo je naša absolútna priorita," uviedol v diskusii M. Lajčák, ktorý oboznámil prítomných so svojimi prioritami vo funkcii nadchádzajúceho predsedu VZ OSN.

 

Patrí medzi ne okrem iného oživenie záujmu a obnova dôvery ľudí v globálne záležitosti, zasadzovanie sa za rovnosť, dôstojnosť a slobodu pre všetkých, zachovanie dynamiky rozvoja a implementácie opatrení proti klimatickým zmenám. „Ak chceme dospieť k hmatateľným výsledkom, musíme sa v prvom rade navzájom počúvať a budovať mosty medzi všetkými zúčastnenými stranami. Bez ohľadu na to, aký náročný môže byť dialóg, prioritou je riešiť problémy mierovou cestou," povedal minister.

 

Pozvaní hostia, medzi ktorými boli aj veľvyslanci Nemecka a Izraela v Rakúsku, sa v diskusii zaujímali aj o pohľad ministra na dianie v Európskej únii. M. Lajčák vyzdvihol dôležitosť pokračovania diskusií o budúcnosti EÚ, ktorá dnes – žiaľ – prebieha skôr na bilaterálnych či regionálnych fórach, než na celoeurópskej úrovni. "Budúcnosť európskeho projektu sa musí opierať o zbližovanie ekonomickej, menovej a sociálnej sféry. Za Slovensko môžem povedať, že sa staviame za projekt spoločnej EÚ, a odmietame odstredivé tendencie. Nevidíme lepšiu alternatívu v Európe, než ťahať za jeden povraz. Napokon, doterajšie únijné výsledky – osobitne tie v ekonomickej oblasti -, hovoria jasnou rečou. EÚ je úspešný projekt, a bola by nesmierna škoda premrhať jeho potenciál," povedal minister, ktorý zároveň prízvukoval, že neslobodno zatvárať oči pred výzvami, ktoré stoja pred EÚ, osobitne v oblasti vnútornej a vonkajšej bezpečnosti, v boji proti terorizmu, ale aj vlne populizmu v jednotlivých členských krajinách. "Odpovede na tieto výzvy si vyžadujú spoločný – európsky – prístup, namiesto pokusov o individuálne riešenia," uzavrel M. Lajčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona