Lajčák: Odpovedal na otázky o svojich predstavách o fungovaní OSN

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 10:34 • 2 min
Lajčák: Odpovedal na otázky o svojich predstavách o fungovaní OSN

BRATISLAVA/NEW YORK - V rámci kandidatúry SR na post generálneho tajomníka OSN sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák stretol v New Yorku s členmi Bezpečnostnej rady OSN a odpovedal na detailné otázky o konkrétnych zámeroch a predstavách v jednotlivých oblastiach činnosti OSN.

slovakia

left justify in out

Lajčák v sídle OSN vystúpil aj pred veľvyslancami krajín skupiny G77, čo je najväčšie zoskupenie rozvojových krajín v OSN združujúce 134 krajín a diskutoval s nimi o úlohe OSN pri realizácii rozvojových cieľov. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

 

Komplexne sa problematike OSN a jej nového generálneho tajomníka Lajčák venoval v diskusii v Medzinárodnom mierovom inštitúte pred odborným publikom tvorenom diplomatmi, analytikmi, novinármi a špecialistami mimovládneho sektora. „OSN je pilierom efektívneho multilateralizmu. Chcel by som, aby to bola efektívna, dynamická a spoľahlivá organizácia, ktorú štáty rešpektujú a dôverujú jej,“ povedal šéf slovenskej diplomacie a predstavil konkrétne body svojej vízie pre budúcnosť OSN. „Systém OSN disponuje podľa mňa všetkým, čo treba - má inštitúcie, normy, expertízu, kapacity i ľudské zdroje. Ale tento systém nie je úplne presne nastavený na zmeny a výzvy, ktoré prináša súčasnosť. Preto treba identifikovať spôsob, ako môže OSN robiť veci lepšie a ako pri tom efektívnejšie využiť existujúce nástroje a procesy,“ zdôraznil.

 

Témou Lajčákovho pobytu v New Yorku bolo aj slovenské predsedníctvo v Rade EÚ (SK PRES). Hovoril o ňom s veľvyslancami členských krajín EÚ pri OSN v New Yorku, ktorých informoval o prioritách SK PRES s akcentom na presadzovanie záujmov Únie na medzinárodnej scéne a v OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona