Lajčák: Odlišný názor na nového predsedu EU, naše vzťahy s Poľskom do budúcna neovplyvní

NETKY.SK • 15 Marec 2017, 15:46 • 2 min
Lajčák: Odlišný názor na nového predsedu EU, naše vzťahy s Poľskom do budúcna neovplyvní

BRATISLAVA – Vždy, keď sa vieme dohodnúť, sa dohodneme, keď nie, tak z toho nerobíme drámu. Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (Smer-SD) tak dnes reagoval po rokovaní vlády na roztrieštenosť Vyšehradskej štvorky (V4) pri voľbe nového predsedu Európskej rady.

slovakia

left justify in out

"Poľská strana vysvetľovala zvyšným trom členom V4 svoje argumenty, ale pokojne bez nátlaku a my sme rovnako pokojne hovorili o tom, že máme s Donaldom Tuskom dobrú skúsenosť. Plus, že je pre nás dôležité, že predseda Európskej rady je z nášho regiónu a bojíme sa, že ak by sme experimentovali s touto pozíciou, tak môžeme nakoniec skončiť s niekým, kto nebude mať taký vzťah k tomuto regiónu," uviedol minister.

 

Potvrdil, že na stretnutí slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) jasne povedal predsedovi poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawovi Kaczyňskému, že na túto otázku máme odlišný názor. To však podľa neho neznamená, že by to malo ovplyvniť vzájomné vzťahy do budúcna. Zároveň zdôraznil, že V4 nefunguje na potrebe absolútnej jednoty vo všetkých otázkach.

 

Znovuzvolenie Donalda Tuska do čela Európskej rady, proti ktorému bolo Poľsko ako jeho domovská krajina, nebude mať vplyv na spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky. Tie budú pokračovať vo svojich projektoch, informoval dnes na tlačovej konferencii vo Varšave hovorca poľskej vlády Rafal Bochenek. Podľa jeho slov sú spoločne vypracované dokumenty V4 platné a skupina o nich bude informovať na úrovni Únie.

 

Hovorca súčasne požiadal prítomných predstaviteľov médií, aby "nedémonizovali" znovuzvolenie Donalda Tuska do spomínanej funkcie a nespájali ho s činnosťou skupiny krajín V4.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona