Lajčák odletel do Londýna na rokovania súvisiace s brexitom

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 13:41 • 2 min
Lajčák odletel do Londýna na rokovania súvisiace s brexitom

BRATISLAVA - V súvislosti s minulotýždňovými výsledkami britského referenda odletel dnes na poludnie minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na pracovnú návštevu do Londýna.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, v hlavnom meste Veľkej Británie čakajú šéfa slovenskej diplomacie rokovania s britským ministrom pre Európu Davidom Lidingtonom. "Toto stretnutie sa koná v kontexte britského rozhodnutia o odchode Británie z EÚ a série intenzívnych diplomatických rokovaní, ktoré Miroslav Lajčák od piatka 24. júna vedie vo viacerých európskych metropolách. Cieľom týchto rokovaní je zadefinovať ďalšie nastavenie vzťahov EÚ s Britániou, ako aj budúcnosť spoločného európskeho projektu s 27 členskými krajinami," dodáva sa v tlačovej správe z ministerstva zahraničných vecí.

 

Brexit je od konca minulého týždňa dominantnou témou viacerých rokovaní v metropolách EÚ. Premiér Robert Fico sa dnes zúčastňuje na riadnom zasadnutí Európskej rady, ktorej hlavnými témami sú brexit, otázky migrácie, ako aj problematika zamestnanosti a investícií. Pred začiatkom summitu sa premiér tradične zúčastní na koordinačnom stretnutí krajín Visegrádskej štvorky. V stredu ráno Fica čaká stretnutie v Slavkovskom formáte, teda s premiérom ČR Bohuslavom Sobotkom a rakúskym spolkovým kancelárom Christianom Kernom.

 

Diskutovať budú o možnostiach ďalšieho rozvoja, napríklad v oblasti infraštruktúry, duálneho vzdelávania či podpory zamestnanosti. Dominantnou témou summitu je brexit. Na pracovnej večeri by mal lídrom britský premiér David Cameron vysvetliť situáciu v Británii, ktorá nastala po štvrtkovom referende. V Európe sa ozvali hlasy, že Londýn by mal čím skôr aktivovať článok 50, ktorý hovorí o vystúpení krajiny z Únie. Británia ostala po štvrtkovom referende rozdelená, dokonca sa už vyzbierali tri milióny podpisov za ďalšie referendum. Veľkej Británii zároveň hrozí, že Škóti usporiadajú referendum o nezávislosti, aby ostali členom únie. V roku 2014 sa referendum o nezávislosti Škótska skončilo neúspechom, no jedným z hlavných dôvodov zotrvania Škótov vo Veľkej Británii bolo, aby ostali v európskom klube.

 

V referende o členstve Británie v EÚ, ktoré sa konalo vo štvrtok 23. júna a skončilo sa v piatok 24. júna, sa vyslovilo za tzv. brexit 17 410 742 voličov, možnosť zotrvania v EÚ získala 16 141 241 hlasov. Z uvedených čísel vychádza pomer 51,9 k 48,1 percenta. Účasť na referende dosiahla 72,2 percenta registrovaných voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies