Lajčák ocenil Zlatou plaketou opernú speváčku Editu Gruberovú

NETKY.SK • 19 December 2016, 07:07 • 2 min
Lajčák ocenil Zlatou plaketou opernú speváčku Editu Gruberovú

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák udelil v sobotu (17.12.) vo Viedni Zlatú plaketu ministra svetoznámej opernej umelkyni Edite Gruberovej.

slovakia

left justify in out

Ocenil tak jej celoživotný výnimočný umelecký prínos a reprezentáciu Slovenska v zahraničí. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.

 

"Umelecké kvality Edity Gruberovej obdivujú milovníci spevu a opery po celom svete. Navyše okrem toho, že svojím účinkovaním na kultúrnej scéne nadchýna medzinárodné obecenstvo, prispieva aj k šíreniu dobrého mena Slovenska vo svete," konštatoval minister Lajčák pri odovzdávaní Zlatej plakety.

 

Zároveň jej zablahoželal k okrúhlemu životnému jubileu a vyzdvihol jej úspešné profesionálne pôsobenie, ktoré začala pred päťdesiatimi rokmi práve vo Viedni.

 

Edita Gruberová bola v sobotu večer hlavnou hviezdou koncertu vo viedenskom Dóme sv. Štefana, ktorý pri príležitosti ukončenia slovenského predsedníctva v Rade EÚ v Rakúsku zorganizovalo slovenské veľvyslanectvo a Slovenský inštitút vo Viedni. Okrem nej vystúpil aj barytonista Richard Šveda, sprevádzal ich Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Petra Valentoviča.

 

Ako uviedol minister, zastupiteľské úrady a kultúrne inštitúty usporiadali viac ako 250 kultúrnych podujatí v 30 krajinách.

 

Kultúrnu prezentáciu po skončení koncertu ešte v rámci slávnostného odovzdávania Zlatej plakety doplnilo vystúpenie šesťročnej Sofie Králikovej. Na harmonike odohrala a zaspievala tri ľudové pesničky, s ktorými Gruberová začínala svoju spevácku kariéru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies